Selymes karfiolpüré édesre sült fokhagymával gazdagítva: könnyed, alakbarát köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karfiol amúgy nem túl karakteres ízét szuperül feldobja a sült fokhagyma, sokkal különlegesebb lesz tőle.
Ha diétába fogtál, de nem tudsz lemondani a krumplipüréről, készítsd el alakbarát verzióban, karfiolból. A puhára főtt zöldség, ha tejjel és vajjal pürésíted, ugyanolyan krémes lesz, mint a hagyományos változat, az ízekről pedig édesre sült fokhagyma és friss zöldfűszerek gondoskodnak.
Ha nem kapsz friss rozmaringot vagy kakukkfüvet, szárítottat is használhatsz, de abból valószínűleg kevesebb is elég lesz. A fokhagymát semmiképp se nyersen keverd a pürébe, sütve egészen más az íze, édesebb, összetettebb lesz, nem fog csípni.
Vaj helyett olívaolajat, tej helyett pedig növényi italt is használhatsz, ha vegán verzióban készítenéd el az alábbi receptet.
Karfiolpüré
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej karfiol
- 60 milliliter tej
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 1.5 teáskanál rozmaring (friss)
- 1.5 teáskanál kakukkfű (friss)
- 4 gerezd sült fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Süssünk meg egy fej fokhagymát a sütőben, itt találjuk hozzá a leírást. 4 gerezdre lesz majd szükségünk.
Közben a karfiolt szedjük rózsáira, majd lobogó, enyhén sós vízben főzzük puhára, nagyjából 10 perc alatt. Szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük félre.
A karfiolt tegyük aprítógépbe a tejjel, olvasztott vajjal, zöldfűszerekkel, pirított fokhagymával együtt, pürésítsük le, míg teljesen homogén és krémes nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegen, frissen tálaljuk.
Fotó: Getty Images