A pirítós spanyol változatban egészen fenomenális: reggelire, de előételnek is tökéletes

katalán pirítós cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A spanyolok, egészen pontosan a katalánok pirítósa tulajdonképpen egy lebutított bruschetta, de ettől függetlenül nagyon finom.

A pirítós a világ egyik legjobb találmánya. Én például nagyon sokáig képes vagyok eléldegélni rajta, a legegyszerűbb vajas változaton is. A fokhagymáson is, bár olyankor nem nagyon ajánlott emberek közé menni.

Az olaszok pirítósa a bruschetta, a spanyoloké, egészen pontosan a katalánoké pedig ez a fokhagymás, amelyre nem kerülnek paradicsomdarabok, csak megkenik vele leheletvékonyan. 

Katalán fokhagymás pirítós

katalán pirítós recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 gramm kenyér
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paradicsom
  • 40 milliliter extra szűz olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a középső sínre a rácsot, melegítsük elő a sütőt. Pár perc alatt süssük meg a kenyereket ropogósra.

A paradicsomokat negyedeljük el. A pirítósokat alaposan kenjük meg fokhagymával, utána pedig a paradicsomokkal, úgy nyomjuk rá, mintha fokhagymával dörzsölnénk, hogy a pirítós beszívja a paradicsomból kifolyó levet. Minden szeletet locsoljunk meg olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük