Isteni kecskesajtos vendégváró: a krumplitól omlós és laktató

kecskesajtosrúd
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tapasztalatom szerint nassolnivalóból nem lehet eleget készíteni. Legyen szó családi összejövetelről vagy buliról az utolsó szálig elfogy mindig. Az alábbi verzió tojásmentes.

A tészta alapja a liszt és a burgonya. Előbbiből használhatunk simát, de tönkölybúzalisztet is, nagyon kedvelem ezt az ősi búzafajtát. A tönkölybúza ugyanis a szervezet számára fontos vitaminok és ásványi anyagok, mint a réz, a mangán, a foszfor és majdnem az egész B-vitamin-család természetes forrása. A többi búzafélénél magasabb a zsír-, fehérje- és rosttartalma, ráadásul rostjai jól oldódnak vízben, így a benne lévő tápanyagokat a szervezet könnyebben hasznosítja.

Kerül még a rudakba egy nagyobb adag főtt burgonya, ez szolgál kötőanyagként, valamint rengeteg sajt. Ebben a receptben én kecskesajtot használtam, mert nagyon szeretem az ízét, de természetesen ez opcionális, tehát a szívünknek kedves, bármely másik sajt megfelelő, mind a tésztába keverve, mint a tetejére szórva.

Kecskesajtos vendégváró

kecskesajtosrúd2

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 20 dekagramm burgonya
  • 30 dekagramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 30 dekagramm érlelt félkemény kecskesajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és egy krumplinyomóval összetörjük.

A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sajt felét, az összenyomott krumplit, az olajat és nagyjából 2 dl vizet, majd az egészet összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, egyforma hosszúságú csíkokra vágjuk, a maradék sajttal megszórjuk, majd hosszában megsodorjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütő közepébe helyezve, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük