
Isteni kecskesajtos vendégváró: a krumplitól omlós és laktató

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sajtos, majonézes zöldborsósaláta: pirult szalonna gazdagítja

Mennyei citromos kókuszgolyó: rögtön dupla adaggal készítsd

Egytepsis, pácolt csirkemellfalatok: a körettel sem lesz gondod

Tudod, milyen ételek mellé illik a rosé? Mutatunk néhány fantasztikus fogást

Selymes mascarponés, tejszínes eperkrém: bármilyen sütibe kerülhet
Tapasztalatom szerint nassolnivalóból nem lehet eleget készíteni. Legyen szó családi összejövetelről vagy buliról az utolsó szálig elfogy mindig. Az alábbi verzió tojásmentes.
A tészta alapja a liszt és a burgonya. Előbbiből használhatunk simát, de tönkölybúzalisztet is, nagyon kedvelem ezt az ősi búzafajtát. A tönkölybúza ugyanis a szervezet számára fontos vitaminok és ásványi anyagok, mint a réz, a mangán, a foszfor és majdnem az egész B-vitamin-család természetes forrása. A többi búzafélénél magasabb a zsír-, fehérje- és rosttartalma, ráadásul rostjai jól oldódnak vízben, így a benne lévő tápanyagokat a szervezet könnyebben hasznosítja.
Kerül még a rudakba egy nagyobb adag főtt burgonya, ez szolgál kötőanyagként, valamint rengeteg sajt. Ebben a receptben én kecskesajtot használtam, mert nagyon szeretem az ízét, de természetesen ez opcionális, tehát a szívünknek kedves, bármely másik sajt megfelelő, mind a tésztába keverve, mint a tetejére szórva.
Kecskesajtos vendégváró

Hozzávalók 10 adaghoz
- 20 dekagramm burgonya
- 30 dekagramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 30 dekagramm érlelt félkemény kecskesajt
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és egy krumplinyomóval összetörjük.
A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sajt felét, az összenyomott krumplit, az olajat és nagyjából 2 dl vizet, majd az egészet összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, egyforma hosszúságú csíkokra vágjuk, a maradék sajttal megszórjuk, majd hosszában megsodorjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütő közepébe helyezve, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images