Pillekönnyű, illatos citromos sütemény: kefirrel készül a puha tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű, citromos kevert sütemény tetejére bőven elég porcukrot szórni, de cukormázzal is bevonhatod, hogy még mutatósabb legyen.
Ha gyorsan szeretnél süteményt készíteni, de nem szeretnél sok mosogatnivalót hagyni magad után, akkor a kevert édesség a neked való. A kevert sütik gond nélkül készülnek, a legtöbb esetben egy vagy kettő keverőtál bőven elég hozzájuk, a többi munkát pedig a sütő végzi.
A kevert finomság tésztája nagyon egyszerű, zamatában csak a citrom friss fanyarsága érezhető, a textúrája puha és szaftos a kefirnek és az olajnak köszönhetően. Akár tortaformában is sülhet az édesség.
Ha szeretnéd, 1-2 darab almát nyugodtan belekockázhatsz, úgy még finomabb és gazdagabb lesz. Ha viszont a citrom fanyar ízét erősítenéd, akkor keverj össze 200 gramm porcukrot 2-4 evőkanál citromlével, majd kend rá a meleg süteményre a mázat. Sőt, még reszelt citromhéjjal is feldobhatod az egyszerű, de nagyon finom süteményt.
Kefires, citromos sütemény
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 520 gramm liszt
- 1 tasak (7g) sütőpor
- 4 darab tojás
- 250 gramm cukor
- 150 gramm kefir
- 175 gramm olaj
- 2 darab citrom
A tetejére:
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport.
A tojást a cukorral keverjük habosra, majd forgassuk hozzá a kefirt és az olajat, utána pedig a sütőporos lisztet is keverjük hozzá.
A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki, majd a lisztes keverékhez adjuk hozzá.
A tésztát simítsuk sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe.
A süteményt toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 30-45 percre, tűpróbáig süssük.
A kész süteményt szórjuk meg porcukorral vagy kenjük meg citromos mázzal.
Fotó: Getty Images