Mamaféle kefires lángos: a tészta napokig eláll a hűtőben
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Jó lángost nem csak a piacon vagy a strandon találni, otthon is készíthetsz finom tésztát.
A lángos a hazai street food büszkesége. Az egyszerű, olajban sült kelt tészta többféle változatban készülhet, a tésztájába kerülhet burgonya vagy kefir. A kefires változat nagy előnye, hogy a bedagasztott tésztát lefedve, hűtőben egy hétig is tárolhatod. A kefirnek köszönhetően a kisült tészta puha lesz, úgyhogy vastagabbra húzva is isteni. Én azonban jobban szeretem vékonyra készíteni, jó, ha itt-ott picit ropogós.
A lángos mindenféle cicoma nélkül is finom, érdemes azonban feltéttel megpakolva fogyasztani. A tésztára fokhagymás olaj, tejföl, sajt, dinsztelt káposzta is kerülhet, de a töltött verziókat is érdemes kipróbálni.
Kefires lángos
Hozzávalók 12 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 deciliter tej
- 3 deciliter kefir
- 4 evőkanál olaj
- 2.5 dekagramm élesztő
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- olaj a sütéshez
- ízlés szerint reszelt sajt és tejföl
Elkészítés:
A tejet melegítsük langyosra, utána keverjük bele a cukrot, az élesztőt pedig morzsoljuk bele. Lefedve, meleg helyen futtassuk fel (8-15 perc).
A lisztet a sóval keverjük egybe, majd adjuk hozzá az olajat, kefirt és a felfuttatott élesztőt, kézzel vagy géppel dagasszuk a tésztát.
A tésztát helyezzük kiolajozott tálba, majd fóliával fedjük le és tegyük a hűtőbe 2-3 órára pihenni.
A pihentetés után olajos kézzel tépjünk a tésztából kis darabokat, óvatosan húzzuk ki vékonyra, majd forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalán (3-5 perc). Kínáljuk tejföllel megkenve és sajttal megszórva.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors