Harsogó zöld kelkáposzta-krémleves: a krumplitól lesz igazán laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lassan vége a nyárnak, és bár még nyitott ablaknál alszom, hajnalban jóleső borzongással ébredek. Ilyenkor magamra húzom a takarót és picit visszaalszom, majd a kánikulára gondolok.
Esténként mostanában már nem salátára, hanem tartalmasabbra, melegebbre vágyom. Talán mert közeledik a szeptember vagy egyszerűen csak hűvösebb van, nem tudom. Ilyenkor a megoldás a levesekben rejlik, azokból is a krémes, sűrűbb fajtákban. Szerencsére még rengeteg zöldségnek van ilyenkor szezonja, nem nehéz belőlük válogatni.
Nem szabad túlfőzni
Az egyik ilyen zöldség a kelkáposzta, amelynek augusztusban van a szezonja. A kelkáposzta nyersen kesernyés, főzve viszont édeskés. Főzés közben nem ússzuk meg a jellegzetes kelkáposztaszagot, de ha nem főzzük túl, akkor nem támad ránk olyan erősen. Egyébként is úgy finom, ha még roppanós, úgy a vitaminok is megmaradnak benne. Mert bizony tele van vitaminnal, valamint a vastartalma is jelentős.
Nyári ízek, de az ősz előhírnöke
Bár sokunknak a rettegett menzás kelkáposztafőzelék jut eszébe róla - most, ahogy ezeket a sorokat írom, bevallom, én is elfintorodtam -, a kelkáposztából bizony mást is lehet készíteni. Gondoljunk például az én személyes kedvencemre, a rakott kelre, amit nem tudok megunni. Ez most egy leves, amelybe még a nyár ízei főnek bele, de már az ősz előhírnöke. Érdemes hozzá házilag készített zöldségalaplevet használni, úgy lesz igazán tartalmas és finom.
Kelkáposzta-krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm kelkáposzta
- 400 gramm krumpli
- 2 evőkanál olaj
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint majoranna (morzsolt)
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- opcionális bacon
Elkészítés:
Tegyük bele a kockára vágott krumplit, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel zöldségalaplével. Ha a krumpli megpuhult, vegyük ki a lábasból a babérlevelet, és botmixerrel pürésítsük le a levest. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még alaplevet vagy vizet.
A kelkáposztalevelekről vágjuk le az ereket, vágjuk fel, és egy pici olajon dinszteljük meg, majd turmixoljuk a leveshez, és főzzük még pár percig.
A levest díszíthetjük pirított baconnel, de anélkül is finom.
Fotó: Getty Images