Harsogó zöld kelkáposzta-krémleves: a krumplitól lesz igazán laktató

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Lassan vége a nyárnak, és bár még nyitott ablaknál alszom, hajnalban jóleső borzongással ébredek. Ilyenkor magamra húzom a takarót és picit visszaalszom, majd a kánikulára gondolok. 

Esténként mostanában már nem salátára, hanem tartalmasabbra, melegebbre vágyom. Talán mert közeledik a szeptember vagy egyszerűen csak hűvösebb van, nem tudom. Ilyenkor a megoldás a levesekben rejlik, azokból is a krémes, sűrűbb fajtákban. Szerencsére még rengeteg zöldségnek van ilyenkor szezonja, nem nehéz belőlük válogatni. 

Nem szabad túlfőzni

Az egyik ilyen zöldség a kelkáposzta, amelynek augusztusban van a szezonja. A kelkáposzta nyersen kesernyés, főzve viszont édeskés. Főzés közben nem ússzuk meg a jellegzetes kelkáposztaszagot, de ha nem főzzük túl, akkor nem támad ránk olyan erősen. Egyébként is úgy finom, ha még roppanós, úgy a vitaminok is megmaradnak benne. Mert bizony tele van vitaminnal, valamint a vastartalma is jelentős. 

Nyári ízek, de az ősz előhírnöke

Bár sokunknak a rettegett menzás kelkáposztafőzelék jut eszébe róla - most, ahogy ezeket a sorokat írom, bevallom, én is elfintorodtam -, a kelkáposztából bizony mást is lehet készíteni. Gondoljunk például az én személyes kedvencemre, a rakott kelre, amit nem tudok megunni. Ez most egy leves, amelybe még a nyár ízei főnek bele, de már az ősz előhírnöke. Érdemes hozzá házilag készített zöldségalaplevet használni, úgy lesz igazán tartalmas és finom. 

Kelkáposzta-krémleves

kelkáposzta krémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 300 gramm kelkáposzta
  • 400 gramm krumpli
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint majoranna (morzsolt)
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • opcionális bacon
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk fel, és egy kevés olajon dinszteljük meg. Tegyük hozzá a fokhagymát, a majorannát és a babérlevelet.

Tegyük bele a kockára vágott krumplit, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel zöldségalaplével. Ha a krumpli megpuhult, vegyük ki a lábasból a babérlevelet, és botmixerrel pürésítsük le a levest. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még alaplevet vagy vizet.

A kelkáposztalevelekről vágjuk le az ereket, vágjuk fel, és egy pici olajon dinszteljük meg, majd turmixoljuk a leveshez, és főzzük még pár percig.

A levest díszíthetjük pirított baconnel, de anélkül is finom.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük