Ropogós tócsni kelkáposztából: belül puha és krémes
Télen is sok szuper zöldség érhető el a boltokban, ilyen a kelkáposzta is, amelyből még ropogós tócsnit is süthetsz!
Pár napig a szalmaözvegyek életét élve úgy gondoltam, csinálok végre valami olyan ételt is, amiben az igencsak karakteres illatú kelkáposzta dominál.
Így született meg a tökéletes carbonarahelyettesítő, kelkáposztás-szalonnás tészta, amelyhez csupán néhány alapanyagra volt szükségem, és mindössze 20 percre.
A szalonnát vágjuk fel apró kockákra.
A kelkáposztát öblítsük le, majd a külső 1-2 levelét szedjük le, ezekre nem lesz szükség. A fél fej káposztát vágjuk fel csíkokra.
Egy közepes lábosban forraljunk fel vizet egy teáskanál sóval. A már lobogó vízhez adjuk hozzá a felszeletelt káposztát, és 5 percig főzzük.
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd vegyük lejjebb a hőt, és adjuk hozzá a felkockázott szalonnát. Pirítsuk meg.
Szűrjük le a kelkáposztát, és szedjük rá a szalonnára. A káposzta főzővizét ne öntsük ki, mert még szükség lesz rá.
A káposztát és a szalonnát pirítsuk együtt, így lesz igazán karakteres az íze.
A tésztát főzzük ki egy lábos sós vízben. Ez kb. 10 perc.
Ha kész, szűrjük le, és adjuk hozzá a káposztás, szalonnás keverékhez.
Forgassuk össze alaposan az egészet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd további 2-3 perc főzést követően már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors