
Így lesz szaftos a cigánypecsenye: füstölt szalonnával az igazi

A cigánypecsenye klasszikus kedvenc, mely sertéshúsból készítve az igazi. A szaftos hússzeletek tetejéről az irdalt, pirosra sült szalonna sem hiányozhat.
Az ízletes fogás a régi vendéglők nagy kedvence, melyet otthon is érdemes összedobni. Szinte mindenki máshogy készíti ezt a finom ételt, én például olykor sertéscombból. A hússzeleteket ilyenkor vékonyra klopfolom, majd lisztbe forgatom, és bő olajban megsütöm. A tetejükre fokhagyma és bors kerül. Ha azonban a hagyományos, eredeti változatot szeretnéd kínálni, akkor sertéstarjából érdemes megalkotni.
Így lesz igazán fenséges!
Hogy a hús minél ízletesebb legyen, kötelező bepácolni, a kész szeletek tetejére pedig sült, irdalt szalonna kerüljön. Természetesen sertéskarajból vagy -combból is kipróbálható, de tarjából az igazi, mert az sokkal szaftosabb. Tálalásnál van, aki sült hagymakarikákat is tesz a tányérra, vagy tükörtojást. Sült krumpli helyett pedig sütőben sült parázsburgonyát is kínálhatsz a hús mellé.
-
2023-10-02 08:52:01
-
2023-08-23 08:32:01
-
2023-08-12 08:36:01
Cigánypecsenye füstölt szalonnával

Hozzávalók 6 szelethez
- 6 evőkanál olaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 szelet tarja
- olaj a hús sütéséhez
- 6 szelet szalonna (füstölt)
- 80 dkg krumpli
- olaj a krumpli sütéséhez
Elkészítés:
Az olajba keverjük bele a sót, borsot, fűszerpaprikát, mustárt és a zúzott fokhagymát. Ezzel a páccal kenjük be a hússzeleteket, majd tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.
A hússzeleteket kevés olajon, mindkét oldalán süssük 2-3 percig, míg megpirulnak kívülről, majd helyezzük tepsire.
A hús sütése után megmaradt olajat öntsük a tepsire helyezett hússzeletekre, és toljuk őket 160 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre. (Vagy míg egy villa könnyen bele nem megy.) Félidőben a húst fordítsuk meg.
A szalonnaszeleteket irdaljuk be, majd abban a serpenyőben, amelyben a húst sütöttük, a szalonnát is süssük meg.
A megtisztított krumplit vágjuk hasábokra, majd bő olajban süssük pirosra.
Tálalás:
A krumplit szedjük tányérra, tegyük a tetejére vagy mellé a hússzeleteket, majd a megsütött szalonnákat is tegyük a tányérra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!