Kész főnyeremény: kókuszkocka torta, minden ami jó, mártogatás nélkül!
Kókuszkocka recept méz nélkül
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A kókuszkocka, valljuk be, egyébként is egy dekadens élvezet, de, mint kiderült, lehet még tovább fokozni. Például úgy, hogy a tésztát nem csak kívülről borítjuk be a csokis-kókuszos mázzal, hanem belülre is kerül belőle, rétegekben.
Ezzel a módszerrel, vagyis, ha a tésztát nem tepsiben, hanem tortaformában sütjük, és nem kockákra vágjuk, hanem keresztbe, szeletekre, egy korrekt tortát kapunk. Ez egyébként egy létező sütemény, Ausztráliában nemzeti csemege, az ottani neve pedig Lamington szelet.
Hogy még egy fricskát beletegyünk, ebben a receptben a rétegeket narancslekvárral is megkenjük. A savanykás íz kiegyensúlyozza a csoki édességét (érted: mint a limonádéban a cukor-citromlé kombó), ezzel egy új szintre lép a csokis-kókuszos sütik univerzumában.
Nyűgözz le mindenkit, készíts kókuszkocka tortát!
Ha nem tudod elképzelni így megbuherálva a kókuszkockát, a legjobb az lesz, ha nekiállsz, és elkészíted. Nyugi, mivel nem kell kockánként mártogatni, sokkal hamarabb elkészül, mint az eredeti verzió. Tuti befutó.
Lamington torta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab A tésztához tojás
- 10 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 8.5 dekagramm liszt
- 3.5 dekagramm olvasztott vaj
- 8 dekagramm A csokimázhoz csokoládé
- 2 dekagramm vaj
- 8 mililiter tej
- 10 dekagramm cukor
- 1 teáskanál cukrozatlan kakaó
- 6 evőkanál rétegek közé narancslekvár, vagy más folyékony lekvár
- 10 dekagramm kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokból és cukorból elektromos habverővel, nagyjából 5-10 perc alatt, habot verünk. Óvatosan belekeverjük a lisztet és a vajat. Vajazott, lisztezett formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (Érdemes tűpróbát végezni.) Rácson teljesen kihűtjük.
A csokimázhoz a tejet felforraljuk a cukorral, majd beledobjuk a vajat, elkeverjük benne a kakaót, és a csokoládét.
A piskótát 3 részre vágjuk. A legalsó lapot megkenjük lekvárral, csokis krémmel, és megszórjuk kókuszreszelékkel. Rátesszük következő lapot, megkenjük lekvárral, csokikrémmel és megszórjuk kókuszreszelékkel. A felső lap alját megkenjük lekvárral, lefedjük vele a tortát. Bevonjuk az egészet a maradék csokikrémmel, és megszórjuk kókuszreszelékkel. Tálalás előtt minimum 1-2 órát pihentetjük. Jó étvágyat hozzá!
Az eredeti recept az Égigérő paszuly blogról származik, ahol elképesztő bőségben és változatosságban találhatsz csokitorta recepteket, és más finomságokat Erikától. Személyes kedvencünk ez a céklás marharagu, indiai fűszerekkel megbolondítva (kipróbáltuk, tényleg remek, a csodás piros ragut még a gyerekek is lelkesen ették). Ez pedig a karamellizált zeller receptje, ami egy pofon egyszerű, mégis izgalmas köret. Ha pedig valami igazán izgi desszertet is megnéznél, akkor ajánljuk Erika szénhidrátcsökkentett tortáját, aminek a Citromos fotográfus szelet nevet adta, hogy miért, olvasd el a blogon.
Fotó: Krumpli Béla