Készíts padlizsánkrémet egyszerűen, tíz perc munkával
Erdélyi padlizsánkrém, városi lakás körülményekre szabva

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ígértük, hogy hozzuk majd az erdélyi padlizsánkrém receptjét is, tessék, itt van. Ezt a változatot egy Erdélyből származó kollégától tanultam, ami azt jelenti, hogy ez egy félig eredeti recept, amit városi lakás körülményekre fazoníroztak. Cserében viszont egyszerű, gyors és finom.

Ahogy én láttam Erdélyben, a padlizsánokat eredetileg faszén parázsra tették, nem is rácsra, hanem egyenesen rá az izzó szénre, ezen forgatták a száránál fogva. Ettől a héja szinte tejesen leégett róla, kis, fekete darabok maradtak csak belőle, amit letörölgettek a padlizsánokról, aztán még egyszer, vizes kézzel is áttörölgették, és kezdődhetett a "vinetta" készítés.

A villával összetört padlizsánokhoz olajat csorgattak, vagy majonézt kevertek, és azt kanalaztak hozzá, ki hogyan. Került még bele apróra vágott vöröshagyma, pár csepp citromlé, só, bors, volt, aki fokhagymát is tett bele, és készen is volt az isteni, füstös ízű, erdélyi padlizsánkrém.

Ha konyhai körülmények között szeretnénk valami hasonlót előállítani, akkor a gáztűzhely a barátunk. Először alufóliával lefedjük a gázrózsa körül a tűzhelyet, majd pedig a nyílt lángon sütögetjük körbe a padlizsánokat. Hiányozni fog a faszén utánozhatatlan bukéja (kérdezzétek csak Széll Tamást, mekkora bajban volt, amikor a Bocuse d'Or-on kiderült, hogy nem engednek faszén parazsat használni), de valami hasonló ízt mégiscsak kapunk.

A legegyszerűbb, és legsterilebb megoldás pedig az, ha egyszerűen betolod a sütőbe a padlizsánokat, és puhára sütöd. Kihűlés után lehet ízesíteni, a fent említett erdélyi kolléga szerint hagyma, fokhagyma, só, bors és majonéz kell bele, semmi más.

Erdélyi padlizsánkrém

padlizsánkrém

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab nagy padlizsán
  • 1 fej kicsi hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 5 evőkanál majonéz
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat megszurkáljuk, fel ne robbanjanak, és betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg teljesen meg nem puhulnak a szár közelében is, sőt, egy kis fekete színt kap a héjuk.

Ha megsültek, hagyjuk kihűlni, hogy meg tudjuk fogni, majd egy kanál segítségével kiszedjük a húst a héjából.

Hozzáadjuk a hagyma kivételével a hozzávalókat, és botmixerrel pépesítjük, de villával, rusztikusan darabosra törve is jó.

Végül hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és kész.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon