
Elronthatatlan meggyes kevert süti: rögtön dupla adagban süsd meg

Hihetetlenül egyszerűen készül a nyár legfinomabb kevert süteménye, amely roskadozik a sok meggytől.
A nyári sütemények sztárja a meggyből és cseresznyéből készült változat. Minden családban van egy biztos recept, amelyet évről évre újra elkészítenek, nálunk a kevert meggyes ilyen. Ennek hihetetlenül puha a tésztája, és akkor a legfinomabb, ha jó sok gyümölccsel, na meg mással szórjuk tele.
A mamaféle meggyest 3 variációban szoktam készíteni, az alaprecept ugyanaz, csak mindig kerül valami plusz a gyümölcs mellé, úgy sokkal finomabb lesz. A leggyakrabban durvára vágott dióval szórom meg a süti tetejét, vagy mandulával, a ropogós elem kontrasztot képez a puha tésztával. Ha pedig egyszerűbb megoldást keresek, akkor 1 teáskanálnyi fahéjjal bolondítom meg a masszát, mivel a meggy és a fűszer jól kiegészítik egymást. A kevert egyszerűen készül, az biztos, nagy sikere lesz a család körében, ezért dupla adaggal érdemes elkészíteni.
Kevert meggyes sütemény

Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg meggy
- 4 darab tojás
- 22 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg dió vagy mandula
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
A meggyet alaposan mossuk meg, magozzuk ki és csepegtessük le.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral keverjük habosra. A sűrűre kevert tojássárgájához adjuk hozzá a puha vajat, és keverjük simára.
A lisztet a sütőporral, sóval forgassuk egybe, utána adjuk hozzá a tojássárgás keveréket, végül pedig a tojásfehérjehabot is keverjük hozzá.
Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit (30x25 centis), majd kenjük ki vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. A masszát simítsuk az előkészített tepsibe, szórjuk rá a meggyet és a vaníliás cukrot, végül pedig a durvára vágott diót.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!