Spenótos-krumplis gratin fokhagymás, tejszínes szósszal és sok sajttal
A spenótos-fokhagymás gratin kitűnő előétel vagy izgalmas köret, amit élvezettel fogyaszt majd el az egész család.
A magyaros egytál rengetegféle változatban kipróbálható, tájegységenként és háztartásonként is máshogy készítik. Van, aki virslivel dúsítja, míg más kolbásszal, mellé pedig szalonnát is tesz. A paprikás krumpli akkor igazán finom, ha sűrű a szaftja, épp ezért kerüljön hagyma alá bőven, akár a receptben írt mennyiségtől is több 1-2 fejjel.
Kolbászból törekedj a jó minőségre, füstölt vagy lángolt, de chorizóval is kipróbálhatod. A kész étel mellé kötelező a ropogós, friss kenyér és a savanyúság.
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, utána forgassuk hozzá a kolbászt.
Körülbelül 5-6 perc múlva a kockákra vágott burgonyát is keverjük a hagymás kolbászhoz, utána adjuk hozzá a sót, borsot, pirospaprikát, csípős paprikakrémet, babérlevelet, zúzott fokhagymát, alaplét vagy vizet. Az ételt közepes láng felett, félig lefedve főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul (30-35 perc).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu