Pihe-puha kifli a mama receptes füzetéből: zsírral gyúrva próbáld ki

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha kelt kifli tésztája szétomlik a szájban. A lágy textúra napokig megmarad, ezért dupla adaggal érdemes gyártani a finomságot.

A mama bevált keltkifli-receptje úgy tökéletes, ahogy van. A tészta egyszerűen készül, kezdő fakanálvirtuózok is el tudják készíteni. A tészta állagáért a zsír felel, ettől lesz rugalmas és hihetetlenül puha. Légmentesen tárolva 2-3 napig megőrzi a kifli a szerkezetét, persze garancia nincs rá, hogy marad addig a finomságból.

A kiflit viheted édesebb irányba, vagy sósan is elkészítheted. Az édesebb változat lekvár mellé tökéletes, míg a sósból gusztusos szendvicseket is összedobhatsz. Persze mindenféle extra finomság nélkül is remek harapnivaló a kelt kifli.

Kifli zsírral gyúrva

kct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál kacsa- vagy sertészsír
  • 1 darab tojás

A kifli tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál tej
  • durva szemű só ízlés szerint (opcionális)
  • szezámmag vagy mák ízlés szerint (opcionális)
  • cukor (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és 1 evőkanál cukrot, letakarva 5-8 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk tálba és keverjük egybe a sóval, utána adjuk hozzá a maradék cukrot, zsírt, tojást és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle tésztát.

A fényes, rugalmas tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát szedjük két cipóra, majd nyújtsuk ki őket kör alakban, utána szeleteljük fel, a szeleteket pedig tekerjük fel kifli alakba.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le konyharuhával, 30 percig kelesszük még. Ezután a kifliket kenjük le a tojássárgája és a tej keverékével. Ha szeretnénk, szórjuk meg durva szemű sóval, mákkal vagy szezámmaggal, esetleg cukorral, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. (A sütési idő sütőtől függően néhány perccel kevesebb vagy több is lehet.) 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük