Illatos pirított tészta szójaszósszal és roppanós zöldségekkel: finomabb, mint a büfében kapható

ktcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges ragu ízvilágát édesebb vagy csípősebb irányba is viheted, ízlés szerint fűszerezd.

Amikor azt hallod, milyen finomak az olasz tésztaételek, jusson eszedbe, hogy az ázsiai gasztronómiában is jó néhány verhetetlen tésztás fogás található, amelyeket bátran alakíthatsz ízlés szerint.

Ha a családommal étterembe megyünk, akkor többségi szavazással mindig az ázsiai ízek nyernek, ilyenkor sajnos én járok rosszul, mert nem rajongom értük. A mai napig emlékszem az első kínai étteremben tett látogatásomra, lehettem vagy 8 éves, egy új hely nyílt, amely tagadhatatlanul nagyon hangulatos volt, belépve elvarázsolódtam. Az étteremben kerek asztalok kaptak helyet, mindegyik közepén volt egy tálcaszerűség, azt lehetett forgatni. A vacsorára nagy társasággal érkeztünk, mindenki élvezte, csak én maradtam éhen. Egyedül a tojásos rizzsel voltam elégedett, így abból csipegettem. A lakoma végén jött a desszert, a fagyikehely, mivel azonban látták a pincérek, hogy szerencsétlen gyerek nem evett, csak néhány falat rizst, óriási adagot kaptam. Ez a legjobb emlékem, ha ázsiai konyháról van szó, azóta sem szerettem meg sajnos - az alábbi változat viszont hatalmas kedvencem.

Mindkét szülőm remekül főz, szívesen kísérleteznek a külöleges ízekkel, sőt, a fúziótól sem riadnak vissza. A most következő tészta is fúzió, kicsit magyaros a házi paradicsompürének köszönhetően, de ott vannak benne a jól ismert ázsiai ízek is, a szója, mogyoró és a karakteresebb aromák- így az is meg fogja szeretni, aki eddig hozzám hasonlóan nem kedvelte. Az ízek kialakításánál légy bátor, ha szereted a csípőset, adj hozzá tüzes fűszert, ha pedig lágyítani szeretnéd, hagyd ki belőle.

Kínai pirított tészta zöldségekkel és hússal

ktct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dekagramm tészta
  • 30 dekagramm csirkemell
  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 15 dekagramm káposzta
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 20 dekagramm földimogyoró (sótlan)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A csirkemellet vágjuk kockákra vagy csíkokra, kevés olajon pirítsuk meg a húst.

A vöröshagymát vágjuk finomra (vagy nagyon vékonyan szeleteljük fel) és kevés olajon dinszteljük 3-4 percig. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 2 perc után pedig a tetszőlegesen feldarabolt sárgarépát és a vékonyan szeletelt káposztát.

A zöldséges keverékhez adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, gyömbér, cayenne, chili) és a szójaszószt. Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük hozzájuk a paradicsompürét, néhány perc után a mogyoró is kerüljön a zöldségekhez. 4-5 perc után vegyük le a lángról a zöldséges ragut.

A ragut a hússal együtt keverjük össze, majd tésztával vagy rizzsel kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük