Fűszeres koktélparadicsom-nyárs ricottával megkent grillezett kenyérrel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a recept a maga egyszerűségében varázsolt el engem. Bár gyakran sütünk koktélparadicsomot, elképesztő aromákat kap sütőben vagy serpenyőben készítve, bepácolni - eddig - nem szoktam.
Viszont most az édes koktélparadicsomokat egy olívaolajból, Worcestershire-szószból és fokhagymából álló öntetbe forgattuk bele, majd nem sütőben, nem serpenyőben, hanem a nyárnak hódolva grillen készítettük el.
Elképesztően finom lett így. A grillezés ráerősít a paradicsom természetesen édes ízére, amit szuperül ellensúlyoz az öntet, a Worcestershire-szósz savassága, fűszeressége tökéletes harmóniában van a zöldség zamatával.
Így lesz belőle laktató főétel
Ha ez még nem lenne elég, készül mellé pirítós is. A kenyérszeleteket meg kell locsolni a megmaradt öntettel, majd alaposan meg kell pirítani a grillrácson. Ha elkészültek, ricottával vagy sajtkrémmel kell megkenni őket, ami még tovább fokozza az összhatást. Leírhatatlanul finom, nem lehet szavakba önteni, úgyhogy inkább készítsétek el, amíg tart a grillszezon.
Koktélparadicsom-nyárs
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm koktélparadicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál Worcestershire-szósz
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- kenyér pár szelet
- 1 doboz ricotta vagy sajtkrém
Elkészítés:
Készítsünk elő 10-12 nyársat. Áztassuk őket vízbe kb. 30 percre.
Mossuk meg a paradicsomokat. Ha szeretnénk, levehetjük a csumájukat, de ha rajta hagyjuk, akkor látványosabb lesz, és fogyasztásnál könnyedén ki lehet húzni belőlük.
Az olívaolajat, a Worcestershire-szószt és az összezúzott fokhagymát keverjük össze. Tegyük a paradicsomokat az öntetbe, keverjük vele össze, hogy alaposan bevonja őket.
Húzzunk a nyársakra 4-5 paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.
Grillezzük meg a paradicsomokat közepes lángon, kb. 3-4 perc kell egy-egy oldalának, de ez függ a grill erősségétől és a paradicsom méretétől.
A megmaradt olívaolajos keverékkel - lehet még hozzá önteni, ha kevés maradt - kenjük le a kenyereket, majd grillezzük meg mindkét oldalukat, hogy jó ropogósak legyenek.
Kenjük meg ricottával vagy sajtkrémmel a kenyereket, majd helyezzük rá a paradicsomokat. Melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images