Fűszeres koktélparadicsom-nyárs ricottával megkent grillezett kenyérrel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept a maga egyszerűségében varázsolt el engem. Bár gyakran sütünk koktélparadicsomot, elképesztő aromákat kap sütőben vagy serpenyőben készítve, bepácolni - eddig - nem szoktam.

Viszont most az édes koktélparadicsomokat egy olívaolajból, Worcestershire-szószból és fokhagymából álló öntetbe forgattuk bele, majd nem sütőben, nem serpenyőben, hanem a nyárnak hódolva grillen készítettük el. 

Elképesztően finom lett így. A grillezés ráerősít a paradicsom természetesen édes ízére, amit szuperül ellensúlyoz az öntet, a Worcestershire-szósz savassága, fűszeressége tökéletes harmóniában van a zöldség zamatával.

Így lesz belőle laktató főétel

Ha ez még nem lenne elég, készül mellé pirítós is. A kenyérszeleteket meg kell locsolni a megmaradt öntettel, majd alaposan meg kell pirítani a grillrácson. Ha elkészültek, ricottával vagy sajtkrémmel kell megkenni őket, ami még tovább fokozza az összhatást. Leírhatatlanul finom, nem lehet szavakba önteni, úgyhogy inkább készítsétek el, amíg tart a grillszezon.

Koktélparadicsom-nyárs

koktinyársrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm koktélparadicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • pár szelet kenyér
  • 1 doboz ricotta vagy sajtkrém
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő 10-12 nyársat. Áztassuk őket vízbe kb. 30 percre.

Mossuk meg a paradicsomokat. Ha szeretnénk, levehetjük a csumájukat, de ha rajta hagyjuk, akkor látványosabb lesz, és fogyasztásnál könnyedén ki lehet húzni belőlük.

Az olívaolajat, a Worcestershire-szószt és az összezúzott fokhagymát keverjük össze. Tegyük a paradicsomokat az öntetbe, keverjük vele össze, hogy alaposan bevonja őket.

Húzzunk a nyársakra 4-5 paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.

Grillezzük meg a paradicsomokat közepes lángon, kb. 3-4 perc kell egy-egy oldalának, de ez függ a grill erősségétől és a paradicsom méretétől.

A megmaradt olívaolajos keverékkel - lehet még hozzá önteni, ha kevés maradt - kenjük le a kenyereket, majd grillezzük meg mindkét oldalukat, hogy jó ropogósak legyenek.

Kenjük meg ricottával vagy sajtkrémmel a kenyereket, majd helyezzük rá a paradicsomokat. Melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük