Retró kókuszkocka selymes csokoládés mázzal, mézes piskótából

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban a nyári szünetet egy Nógrád megyei faluban töltöttem a nagymamámmal. A szomszéd néni szinte minden nap sütött valami finomat. Imádtam náluk vendégeskedni, kóstolgatni, segíteni. Ha nem is emlékszem minden receptre, ez a kókuszos kocka megmaradt az emlékeimben.

Miután eladtuk a kis házat és a telket, nagyon sokáig gondoltam ezekre a gondtalan falusi nyári hónapokra. A kókuszkocka ízére tisztán emlékeztem, és nagyon szerettem volna újra megkóstolni a csoki és a kókusz összhangját. Aztán feledésbe merült, mígnem egy vendégségben ezt a desszertet kínálták. 

Érdekes, hogy ez egy tipikus nagymama-féle édesség, de nekem sosem csinált a mamám, hanem magam kísérleteztem ki. Mégis hozzá kötődik, hisz vele töltöttem gyerekkorom nyarait. Nemrég a lányom mondta, hogy imádja a csokoládét és a kókuszt összekeverve, úgyhogy elhatároztam, itt az idő, hogy megszerettessem vele a kókuszkockát. Édesség, így ezúttal nem volt nehéz dolgom.

A kókuszkocka előnyei

A kókuszkocka húsvétra is tökéletes választás, ráadásul sokáig eláll, nem szárad ki. A tésztája mézes piskóta, ami különösen puhává és omlóssá teszi.  A csokoládé és a kókusz harmóniája pedig felteszi az i-re a pontot. Érdemes még ünnep előtt megsütni, hogy ne kelljen kapkodni, bár így megvan az esélye, hogy előbb elfogy, mint kéne, és süthetünk újat. 

Kókuszkocka

kókuszkocka recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 180 gramm cukor
  • 40 gramm méz
  • 3 darab tojás
  • 200 milliliter tej
  • 60 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor

Csokoládészószhoz

  • 100 gramm cukor
  • 30 milliliter tej
  • 100 gramm vaj
  • 20 gramm kakaópor
  • 100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os)
  • ízlés szerint kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, tojásokkal, mézzel, majd hozzáöntjük a tejet, végül belekeverjük a sót, sütőport és lisztet is.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A masszát sütőpapírral kibélelt vagy vékonyan kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, 20-24 percig, tűpróbáig sütjük.

Megvárjuk, míg kihűl a tészta, és kockákra vágjuk. A krémhez vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, belekeverjük a többi hozzávalót, belemártjuk a sütikockákat, és megforgatjuk őket kókuszreszelékben.

Getty Images

Ezt is szeretjük