![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Retró kókuszkocka selymes csokoládés mázzal, mézes piskótából
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyerekkoromban a nyári szünetet egy Nógrád megyei faluban töltöttem a nagymamámmal. A szomszéd néni szinte minden nap sütött valami finomat. Imádtam náluk vendégeskedni, kóstolgatni, segíteni. Ha nem is emlékszem minden receptre, ez a kókuszos kocka megmaradt az emlékeimben.
Miután eladtuk a kis házat és a telket, nagyon sokáig gondoltam ezekre a gondtalan falusi nyári hónapokra. A kókuszkocka ízére tisztán emlékeztem, és nagyon szerettem volna újra megkóstolni a csoki és a kókusz összhangját. Aztán feledésbe merült, mígnem egy vendégségben ezt a desszertet kínálták.
Érdekes, hogy ez egy tipikus nagymama-féle édesség, de nekem sosem csinált a mamám, hanem magam kísérleteztem ki. Mégis hozzá kötődik, hisz vele töltöttem gyerekkorom nyarait. Nemrég a lányom mondta, hogy imádja a csokoládét és a kókuszt összekeverve, úgyhogy elhatároztam, itt az idő, hogy megszerettessem vele a kókuszkockát. Édesség, így ezúttal nem volt nehéz dolgom.
A kókuszkocka előnyei
A kókuszkocka húsvétra is tökéletes választás, ráadásul sokáig eláll, nem szárad ki. A tésztája mézes piskóta, ami különösen puhává és omlóssá teszi. A csokoládé és a kókusz harmóniája pedig felteszi az i-re a pontot. Érdemes még ünnep előtt megsütni, hogy ne kelljen kapkodni, bár így megvan az esélye, hogy előbb elfogy, mint kéne, és süthetünk újat.
Kókuszkocka
![kókuszkocka recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291006/29100691_c8a241074e6d4b447bf9bed1850e3242_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 180 gramm cukor
- 40 gramm méz
- 3 darab tojás
- 200 milliliter tej
- 60 gramm vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
Csokoládészószhoz
- 100 gramm cukor
- 30 milliliter tej
- 100 gramm vaj
- 20 gramm kakaópor
- 100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os)
- ízlés szerint kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, tojásokkal, mézzel, majd hozzáöntjük a tejet, végül belekeverjük a sót, sütőport és lisztet is.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A masszát sütőpapírral kibélelt vagy vékonyan kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, 20-24 percig, tűpróbáig sütjük.
Megvárjuk, míg kihűl a tészta, és kockákra vágjuk. A krémhez vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, belekeverjük a többi hozzávalót, belemártjuk a sütikockákat, és megforgatjuk őket kókuszreszelékben.
Getty Images
Olvasd el ezt is!