Kókuszos pálmalevél a nagyi konyhájából: édes napindítónak is tökéletes

kpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az omlós kelt tészta habos, kókuszos krémmel megtöltve kerül a sütőbe, a különleges finomság abbahagyhatatlanul finom.

Mindenkinek megvan a maga kedvence a sütemények világában, az enyémek a kókuszos finomságok. Épp ezért a mamám folyton kókuszos édességekkel lepett meg: az egyik nagy kedvencemben foszlós kelt tésztára simította a kókuszos tölteléket, majd feltekerte, utána ment is a sütőbe. Eredetileg csigaalakban szokta kínálni, ha azonban különlegesebb formában szeretnéd az asztalra tenni, akkor készüljön belőle pálmalevél. Ne félj, a feltekerése nagyon egyszerű.

A desszert édes napindítónak is remek választás, ha pedig nem szereted a kókuszt, akkor durvára vágott diót vagy mandulát forgass a tojásfehérjehabhoz. Egyszerű, mégis elképesztően finom süti, amit nehéz abbahagyni, de mivel laktató a tésztája, nem fogod magad túlenni sem.

Kókuszos pálmalevél

ktct

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 1 deciliter tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dekagramm élesztő
  • 40 dekagramm finomliszt
  • 20 dekagramm vaj
  • 3 darab tojássárgája

Krém:

  • 3 darab tojásfehérje
  • 20 dekagramm cukor
  • 15 dekagramm kókuszreszelék

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • cukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Langyos tejben keverjük el a cukrot, majd az élesztőt morzsoljuk bele és várjuk meg, míg 10-15 perc alatt felfut.

A lisztet szitáljuk tálba, majd morzsoljuk bele a vajat, utána a tojások sárgájával és a tejes élesztővel gyúrjuk addig, amíg el nem válik az edény falától. A tésztát letakarva, 60-120 perc alatt kelesszük a duplájára.

Krém:

A tojásfehérjét a cukorral verjük habbá, majd apránként forgassuk bele a kókuszreszeléket.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük rá a kókuszos krémet.

A tésztát tekerjük fel: először felülről a közepéig, majd alulról a közepéig, ezután vágjuk ujjnyi vastag szeletekre a tésztát.

A kókuszos pálmaleveleket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással és szórjunk rájuk egy kevés cukrot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg aranybarnára sülnek.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük