Aranyos cicakeksz nem csak gyerekeknek: egyszerűbb, mint gondolnád
Cicakekszet készíteni nem bonyolult, mindössze egy jó kekszreceptre és néhány bohókás macska formájú kiszúróra van szükség!
A skót vajas kekszet csak szeretni lehet, hihetetlenül omlós, ráadásul elkészíteni sem nehéz. Az alábbi változatot kókusszal dobtuk fel, így még finomabb lett a klasszikus recept.
Ha igazi kókuszrajongó vagy, és minél intenzívebb ízekre vágysz, a kókuszreszeléket pirítsd meg száraz serpenyőben, mielőtt a tésztába kevered. Ebben az esetben vigyázz, várd meg, míg kihűl, mielőtt a vajas masszához adod.
Hogy igazán omlós legyen a kekszed, a fél szemed tartsd a sütőn, nem szabad túlsütni, különben könnyen kiszárad. Mikor az alja már halványbarna, készen van. A tepsin hagyd picit hűlni, mielőtt sütisdobozba tennéd, forrón még könnyen széteshet.
A puha vajat és a cukrokat keverjük habosra egy tálban. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük bele. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk bele a kókuszreszelékkel és a vaníliakivonattal együtt.
Gyúrjuk egybe a tésztát: mikor összeállt egy gombóccá, sütőpapíron vagy enyhén lisztezett deszkán formázzunk belőle egy rudat. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30-60 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vágjuk a rudat kb. 1 centi vastag szeletekre.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd tegyük rá a kekszeket.
Toljuk őket a sütőbe 13-15 percre, míg az aljuk halványbarna színt nem kap.
Hagyjuk kihűlni, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu