Aranyos cicakeksz nem csak gyerekeknek: egyszerűbb, mint gondolnád

Cicakeksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Cicakekszet készíteni nem bonyolult, mindössze egy jó kekszreceptre és néhány bohókás macska formájú kiszúróra van szükség!

Gyerekzsúrt rendezel? Esetleg szeretnéd meglepni a gyerekeket egy nem mindennapi sütivel? Vagy csak egyszerűen cicarajongó vagy? Bármelyik esetről legyen is szó, ezekkel az aranyos kekszekkel borítékolhatod a sikert. Mindössze néhány macska formájú sütikiszúrót kell hozzá beszerezned, és már indulhat is a móka.

A kekszek alapja egyszerű vajas tészta – azaz ebben az esetben vajalternatívás, hiszen teljesen növényi alapanyagokból készül –, és azt ízesíti, és nem mellesleg színezi a kakaópor és az őrölt fahéj. Így jönnek létre az ikonikus trikolor cicák, amelyek elkészítéséhez bár kell egy kevés türelem, de a végeredmény kárpótol majd a fáradozásaidért.

A képeken látható cicákat kb. 10x5 cm-es kiszúró formákkal készítettem, így lett a megadott tésztamennyiségből 30 darab keksz.

Cicakeksz

Cicakeksz

Hozzávalók 30 darabhoz

A vaníliás tésztához:

  • 150 g süteményliszt
  • 1 púpozott ek kukoricakeményítő
  • 50 g porcukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 100 g vajalternatíva

A kakaós tésztához:

  • 80 g süteményliszt
  • 0.5 ek kukoricakeményítő
  • 20 g kakaópor
  • 40 g porcukor
  • 0.5 csipet
  • 65 g vajalternatíva

A fahéjas tésztához:

  • 50 g süteményliszt
  • 1 púpozott tk kukoricakeményítő
  • 20 g porcukor
  • 1.5 tk őrölt fahéj
  • 0.5 csipet
  • 35 g vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Külön tálakban keverjük össze mindhárom tészta száraz hozzávalóit, majd adjuk hozzájuk a kockákra vágott hűtőhideg vajalternatívát, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét a lisztes keverékkel. Mindhárom tésztát dolgozzuk össze, csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük őket a hűtőbe.

Vegyük ki a vaníliás alapot, és alaposan belisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra. Vegyük ki a kakaós és a fahéjas tésztát is, csipkedjünk belőlük kisebb-nagyobb adagokat (de egyszerre maximum teáskanálnyi méretűeket), és véletlenszerűen „foltozzuk” be velük a vaníliás tésztát. Ismét menjünk át a tésztán a sodrófával, hogy egységes vastag legyen. A maradék kakaós és fahéjas tésztákat is nyújtsuk ki, és készítsünk belőlük vörös és fekete cicákat is.

A kinyújtott tésztákat tegyük ismét hűtőbe 30 percre, majd ha eléggé megdermedtek, szúrjuk ki őket macska formájúra. Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire (ha szükséges, két adagban), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket 13-15 percig, vagy amíg a vaníliás tészta világosbarna árnyalatú nem lesz.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a kekszeket a tepsiben kihűlni. Tegyük sütisdobozba, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Tipp: a nyújtáshoz sütőpapírt is használhatunk, ez esetben a tészta nem vesz fel extra lisztet, és „tisztábban” dolgozhatunk. Ehhez helyezzük sütőpapírra a vaníliás tésztát, takarjuk le egy második sütőpapírral, és azon keresztül nyújtsuk ki.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük