Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Gyerekzsúrt rendezel? Esetleg szeretnéd meglepni a gyerekeket egy nem mindennapi sütivel? Vagy csak egyszerűen cicarajongó vagy? Bármelyik esetről legyen is szó, ezekkel az aranyos kekszekkel borítékolhatod a sikert. Mindössze néhány macska formájú sütikiszúrót kell hozzá beszerezned, és már indulhat is a móka.
A kekszek alapja egyszerű vajas tészta – azaz ebben az esetben vajalternatívás, hiszen teljesen növényi alapanyagokból készül –, és azt ízesíti, és nem mellesleg színezi a kakaópor és az őrölt fahéj. Így jönnek létre az ikonikus trikolor cicák, amelyek elkészítéséhez bár kell egy kevés türelem, de a végeredmény kárpótol majd a fáradozásaidért.
A képeken látható cicákat kb. 10x5 cm-es kiszúró formákkal készítettem, így lett a megadott tésztamennyiségből 30 darab keksz.
Külön tálakban keverjük össze mindhárom tészta száraz hozzávalóit, majd adjuk hozzájuk a kockákra vágott hűtőhideg vajalternatívát, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét a lisztes keverékkel. Mindhárom tésztát dolgozzuk össze, csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük őket a hűtőbe.
Vegyük ki a vaníliás alapot, és alaposan belisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra. Vegyük ki a kakaós és a fahéjas tésztát is, csipkedjünk belőlük kisebb-nagyobb adagokat (de egyszerre maximum teáskanálnyi méretűeket), és véletlenszerűen „foltozzuk” be velük a vaníliás tésztát. Ismét menjünk át a tésztán a sodrófával, hogy egységes vastag legyen. A maradék kakaós és fahéjas tésztákat is nyújtsuk ki, és készítsünk belőlük vörös és fekete cicákat is.
A kinyújtott tésztákat tegyük ismét hűtőbe 30 percre, majd ha eléggé megdermedtek, szúrjuk ki őket macska formájúra. Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire (ha szükséges, két adagban), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket 13-15 percig, vagy amíg a vaníliás tészta világosbarna árnyalatú nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a kekszeket a tepsiben kihűlni. Tegyük sütisdobozba, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Tipp: a nyújtáshoz sütőpapírt is használhatunk, ez esetben a tészta nem vesz fel extra lisztet, és „tisztábban” dolgozhatunk. Ehhez helyezzük sütőpapírra a vaníliás tésztát, takarjuk le egy második sütőpapírral, és azon keresztül nyújtsuk ki.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors