Aranyos cicakeksz nem csak gyerekeknek: egyszerűbb, mint gondolnád

Cicakeksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Cicakekszet készíteni nem bonyolult, mindössze egy jó kekszreceptre és néhány bohókás macska formájú kiszúróra van szükség!

Gyerekzsúrt rendezel? Esetleg szeretnéd meglepni a gyerekeket egy nem mindennapi sütivel? Vagy csak egyszerűen cicarajongó vagy? Bármelyik esetről legyen is szó, ezekkel az aranyos kekszekkel borítékolhatod a sikert. Mindössze néhány macska formájú sütikiszúrót kell hozzá beszerezned, és már indulhat is a móka.

A kekszek alapja egyszerű vajas tészta – azaz ebben az esetben vajalternatívás, hiszen teljesen növényi alapanyagokból készül –, és azt ízesíti, és nem mellesleg színezi a kakaópor és az őrölt fahéj. Így jönnek létre az ikonikus trikolor cicák, amelyek elkészítéséhez bár kell egy kevés türelem, de a végeredmény kárpótol majd a fáradozásaidért.

A képeken látható cicákat kb. 10x5 cm-es kiszúró formákkal készítettem, így lett a megadott tésztamennyiségből 30 darab keksz.

Cicakeksz

Cicakeksz

Hozzávalók 30 darabhoz

A vaníliás tésztához:

  • 150 g süteményliszt
  • 1 púpozott ek kukoricakeményítő
  • 50 g porcukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 100 g vajalternatíva

A kakaós tésztához:

  • 80 g süteményliszt
  • 0.5 ek kukoricakeményítő
  • 20 g kakaópor
  • 40 g porcukor
  • 0.5 csipet
  • 65 g vajalternatíva

A fahéjas tésztához:

  • 50 g süteményliszt
  • 1 púpozott tk kukoricakeményítő
  • 20 g porcukor
  • 1.5 tk őrölt fahéj
  • 0.5 csipet
  • 35 g vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Külön tálakban keverjük össze mindhárom tészta száraz hozzávalóit, majd adjuk hozzájuk a kockákra vágott hűtőhideg vajalternatívát, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét a lisztes keverékkel. Mindhárom tésztát dolgozzuk össze, csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük őket a hűtőbe.

Vegyük ki a vaníliás alapot, és alaposan belisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra. Vegyük ki a kakaós és a fahéjas tésztát is, csipkedjünk belőlük kisebb-nagyobb adagokat (de egyszerre maximum teáskanálnyi méretűeket), és véletlenszerűen „foltozzuk” be velük a vaníliás tésztát. Ismét menjünk át a tésztán a sodrófával, hogy egységes vastag legyen. A maradék kakaós és fahéjas tésztákat is nyújtsuk ki, és készítsünk belőlük vörös és fekete cicákat is.

A kinyújtott tésztákat tegyük ismét hűtőbe 30 percre, majd ha eléggé megdermedtek, szúrjuk ki őket macska formájúra. Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire (ha szükséges, két adagban), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket 13-15 percig, vagy amíg a vaníliás tészta világosbarna árnyalatú nem lesz.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a kekszeket a tepsiben kihűlni. Tegyük sütisdobozba, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Tipp: a nyújtáshoz sütőpapírt is használhatunk, ez esetben a tészta nem vesz fel extra lisztet, és „tisztábban” dolgozhatunk. Ehhez helyezzük sütőpapírra a vaníliás tésztát, takarjuk le egy második sütőpapírral, és azon keresztül nyújtsuk ki.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük