Hamis túrótorta kölesből: mentes finomság, amiből büntetlenül repetázhatsz

kölestorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szemet gyönyörködtető és finom torta kölesből, gyümölcsből és csupa egészséges hozzávalóból. Mentes vendégvárónak is tökéletes.

Ha nem eszel tejterméket, laktózintolerancia vagy más ok miatt, akkor sem kell teljesen lemondanod egy-egy régi kedvencedről, a köles például tökéletes túróhelyettesítő. Ha kókusztejjel és citrommal főzöd össze, nem csak az íze, még az állaga is olyan lesz, mint a túrónak.

Azért, hogy diétába is beilleszthető legyen a kölestorta, cukor nélkül készül, az édes ízről a vanília, a kókusz és a választott gyümölcsök gondoskodnak, illetve egy kevés édesítőszer. Utóbbiból bármilyet használhatsz, amit preferálsz, legyen az stevia, eritrit, xilit. A gyümölcs is egyéni ízlésre szabható, készítheted bármilyen szezonális finomsággal, de mirelittel is isteni lesz.

Hőálló, de ritkán használd

Bár a kókuszolajat sokáig a legegészségesebb zsiradékként tartották számon, az elmúlt évek kutatási eredményei ezt nem támasztották alá, a túlzott fogyasztása emelheti a rossz koleszterin szintjét. Ezért a kizárólagos használatát kerülni kell, érdemes váltogatni, főleg hosszú ideig tartó hőkezelés vagy bő olajban történő sütés esetén választani. Érdekesség, hogy hasnyálmirigy-gyulladás esetén viszont ajánlott is a fogyasztása.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!
Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Kölestorta

kölestorta2

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 300 gramm köles
  • 7 deciliter cukormentes kókusztej
  • 200 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 darab vaníliarúd
  • 1 darab kezeletlen citrom héja
  • 20 gramm kókuszreszelék
  • 4 darab tojás
  • 100 milliliter kókuszolaj
  • 250 gramm gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A kölest mossuk át és 1,5 dl vízben egy csipet sóval kezdjük el főzni. Ha a víz elforrt, öntsük fel a kókusztejjel, adjunk hozzá 120 gramm cukornak megfelelő édesítőt, egy vaníliarúd kikapart magjait, reszeljük bele egy citrom héját, keverjünk bele 20 gramm kókuszreszeléket, és addig főzzük, amíg magába nem szív minden folyadékot, majd hagyjuk kihűlni.

Az egész tojásokat verjük nagyon habosra 80 gramm cukornak megfelelő édesítővel, adjuk hozzá a kókuszolajat. A tojásos habot keverjük bele a kihűlt kölesbe, adjuk hozzá a gyümölcsöt. A masszát simítsuk kiolajozott, 26 cm-es tortaformába, és légkeverésen, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óráig süssük.

Jól áll hozzá bármilyen (cukormentes) lekvár, gyümölcsragu, szörp.

Fotó: Ruzsovics Dorina

Ezt is szeretjük