![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hamis túrógombóc rengeteg citrommal – Kölesből készül az édes desszert
![hamistúrógombóc](https://kep.index.hu/1/0/3398/33986/339863/33986393_2602369_0628bbc7e01d948d873388c84806f9ea_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mivel a kölesnek teljesen semleges íze van, könnyedén lehet ízesíteni, tökéletes túróhelyettesítő bármilyen desszertről legyen is szó.
Bár elsősorban vegánoknak és tejallergiásoknak szól a hamis túrógombóc receptje, bátran ajánlom mindenkinek, nálunk az egész családban hatalmas sikert aratott. Eddig elképzelhetetlen volt számomra, hogy a kölesből készült gombóc íze bármennyire is hasonlítson a túróra, mégis így történt. Mind ízben, mind állagban hozza azt, amit egy jó túrógombóctól elvárunk.
A köles semleges íze tökéletesen alkalmas arra, hogy édes irányba vigyük, a citromtól és a cukortól lesz a túróhoz hasonló. Ebben a receptben nem számít, hogy a kölest mennyire főzzük szét, sőt, nem baj, ha picit krémes lesz. Én az egyszerűség kedvéért konyhakész kölest használtam, ami 10 perc alatt elkészült, utána pedig már csak sűrűre kellett főznöm a többi alapanyaggal.
Tehéntej helyett kókuszitallal készítettem a kölesgolyót, de valószínűleg mandulával és rizzsel is ugyanolyan jól működik. A kókusz íze nem dominál a gombócban, inkább csak a tökéletes állag elérésében van jelentősége.
Hamis túrógombóc
![hamistúrógombóc2](https://kep.index.hu/1/0/3398/33986/339864/33986403_13da55d64eaf71126d5bc72c1764bdd8_wm.jpg)
Hozzávalók 30 darabhoz
- 250 gramm köles
- 350 milliliter kókuszital
- 1 nagyobb darab citrom (kezeletlen)
- 70 gramm búzadara
- 6 evőkanál barna cukor
- 15 dekagramm zsemlemorzsa
- olaj (pirításhoz)
Elkészítés:
A kölest a csomagoláson írtak szerint főzzük meg. Én konyhakész kölest használtam, de a simát főzés előtt érdemes beáztatni 1 órára.
Ha a köles elkészült, szűrjük le, majd a kókuszitallal, a citrom levével és reszelt héjával, a búzadarával és a cukorral együtt tegyük fel főni. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik, kb. 5-10 perc alatt készül el, nem baj, ha szétfő a köles.
Ha kész, vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen a masszát.
Míg hűl a massza, egy kevés olajon pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát.
A masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd hempergessük meg őket a zsemlemorzsában.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!