
Krémes, lágy és egészségesebb, mint a tejberizs: így készül a kölespuding

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka
A köles az utóbbi években reformélelmiszernek számít, pedig már ükanyáink is ebből főztek kását.
A köles se nem reform, se nem újdonság, mégis olyan alapélelmiszer, ami nagyon jó, hogy visszatér a hétköznapi konyhákba, hiszen már a ludaskása őseit is ezzel főzték régen. Ugyanolyan gyorsan megfő, mint a rizs, ugyanúgy gluténmentes, viszont elképesztően sokoldalú.
Karakteres, de szerethető
Aszerint, hogy pergősre vagy pépesre főzzük, lehet belőle a salátától kezdve egészen a pudingig bármi. Van egy nagyon erős mellékíze, ami elsőre szokatlan lehet, de egyrészt sokat lehet rajta tompítani az átmosós trükkel, másrészt hamar meg lehet szeretni.
Most a tejberizsben cseréltem le kölesre a rizst, mivel mindenki annyira szereti, hogy folyton azt enné, de szerettem volna egészségesebbé tenni. Nagyon jól sikerült a kísérlet, bár a végeredmény nem is hasonlít az utánozni kívánt ételhez. Míg a tejberizsnél éppen a harapható szemek és a krémes közeg játékát szeretjük, itt sokkal egyenletesebben krémes a végeredmény.
Növényi itallal is
A képen látható verzió tehéntejjel főtt, de korábban főztem már mandulaitallal is és úgy is jól működött a dolog, szóval laktózérzékenyek bátran kísérletezzenek növényi italokkal. Gyümölcsökkel a legjobb, de egy sima sárgabaracklekvár is nagyot megy a tetején.
Kölespuding

Hozzávalók 6 személyre
- 150 gramm köles
- 1 liter tej vagy növényi ital
- 2 evőkanál cukor
- ízlés szerint vanília
- ízlés szerint reszelt citromhéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A kölest sűrű szövetű szűrőbe tesszük és folyó hideg víz alatt alaposan átmossuk. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, adunk hozzá egy csipet sót, és alacsony lángon főzni kezdjük. Mikor magába szívta a vizet, felöntjük a tejjel és hozzáadjuk a cukort, a vaníliát és a citromhéjat.
Fotó: Ács Bori/Sóbors