Klasszikus köményleves csurgatott tojással: minden van hozzá a kamrában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Olcsó, gyorsan készül és igazi klasszikus - a köménylevest egyszerűen nem lehet nem szeretni.
Gyerekkoromban nem telt úgy hét, hogy nagymamám ne készített volna köménylevest tojással. Nagy kedvenc volt, hiszen az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, a fűszereken kívül alig kell hozzá valami, ráadásul azok is megtalálhatóak egy átlagos kamrában.
Amellett, hogy nagyon olcsó az előállítása a levesnek, nagy előnye még, hogy gyorsan készül, fél órán belül tálalhatjuk is. Az íze pedig garantáltan a gyerekkort idézi majd meg, a klasszikus köménylevesnél kevés jobb dolog van.
Köményleves csurgatott tojással
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál étolaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 csapott teáskanál pirospaprika
- 0.5 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 késhegynyi fekete bors
- 2 darab babérlevél
- 1 közepes darab vöröshagyma
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 mokkáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1.2 liter víz
Elkészítés:
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, hozzákeverjük a pirospaprikát, és hozzáöntjük a maradék 1 l vizet is. Alaposan elkeverjük, és hozzádobjuk a megpucolt vöröshagymát, amibe egy X-et vágunk, hogy jobban kiadja az ízeit. Jönnek a fűszerek: őrölt kömény, bors, babérlevél, valamint cukor és só.
A levest közepes lángon 15 percen keresztül főzzük, majd hozzáadjuk az ecetet. Megkóstoljuk, és szükség szerint állítunk az ízeken sóval, borssal, köménnyel vagy ecettel. Pikáns, enyhén köményes, savanykás ízvilágot kell kapnunk.
Ha ez összejött, a tojásokat kevés sóval alaposan felverjük. A levesből eltávolítjuk a babérleveleket és a hagymát, örvényt forgatunk bele egy kanállal, és vékony sugárban belecsorgatjuk a felvert tojást (miközben öntitek bele a tojást, ne kevergessétek a levest, mert nem alakulnak ki a szép tojásszálak.) Egy perc múlva még egyszer óvatosan megkeverjük, levesszük a tűzről, és kis pihentetés után tálaljuk is a levesünket.
Ha más, különlegesebb ételben is kipróbálnátok a kömény és a tojás párosát, akkor készítsétek el ezt a tojás curryt.
Fotó: Street Kitchen