A világ legfinomabb rántott csirkéjét Koreában készítik: a ropogós bunda csípős mázat kap

krcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A koreai rántott csirkét duplán sütik, úgy lesz igazán ropogós a bundája, utána pedig fűszeres mázban forgatják meg a húst.

Manapság a koreai sorozatok nagy népszerűségnek örvendenek. Az alkotásoknak köszönhetően a nézők megismerkedhetnek a kultúrával, akár a koreai konyha nagy kedvenceivel - az egyik ilyen visszatérő szereplő a rántott csirke.

Koreában a rántott csirkének nagy hagyománya van, az éttermek óriási adagban szolgálják fel, olykor egész csirkét sütnek, amely mellé kimchi és egy korsó hideg sör jár. A finomság eltérően készülhet tájegységtől függően, van, ahol duplán sütik a húst, de csak a csontos részeket, vagyis a szárnyát és a combját, a melle csak egyszer vesz forró olajfürdőt. A csípős, kicsit édesebb máz készítésében is vannak eltérések, mi több, nem mindenki szereti a ragacsos ruhát, így vannak olyan éttermek, ahol a szószt külön tálban kínálják.

A csirke bármelyik részét kisütheted a receptben írtak szerint, de csak a szárnyát és a combját süsd duplán! A csirkemellet elég egyszer szép aranyszínűre sütni. A recept különlegesebb alapanyagokat is tartalmaz, de mindegyiket be lehet szerezni ázsiai boltból vagy helyettesíthető. A máz csípősségét a chilipaszta garantálja, ha ilyet nem kapnál, akkor cseréld erős paprikakrémre. A másik különlegesség a rizsszirup, ez egy édesítőszer, de ha nem találsz, mézzel pótolhatod.

Tipp, amitől még finomabb lesz!

A lenti recept csirkeszárnnyal vagy -combbal működik kifejezetten jól, de csirkemellel is kivitelezhető. Mivel sok családban a csirkemell a nagy favorit, ezért úgy is kipróbálhatod, hogy 1 bögre lisztet egybeforgatsz 2 ek. keményítővel és a következő fűszerekkel: só, fekete bors, 1 tk. fokhagymapor, 1 tk. Cayenne-bors, fél tk. gyömbér. A fűszeres ruhát kapott húst ezután mártsd kefirbe, majd megint a fűszeres lisztbe, utána forró, bő olajban süsd szép aranybarnára.

Koreai rántott csirke

krcct

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 1 kg csirkeszárny
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 0.5 bögre étkezési keményítő
  • 1 bögre liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 darab tojás
  • olaj a sütéshez

Mártás:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 4 evőkanál ketchup
  • 3 evőkanál méz vagy rizsszirup
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 evőkanál csípős paprikakrém
Recept idők

Elkészítés:

A sót, borsot, étkezési keményítőt, lisztet, szódabikarbónát és a tojást keverjük csomómentesre egy keverőtálban, majd forgassuk bele a csirkeszárnyat.

A csirkeszárnyat süssük bő, forró olajban 8-12 percig, közben egyszer fordítsuk meg.

A megsült szárnyakat szedjük ki, az olajat alacsony láng felett tartsuk melegen, ha túl sok hab keletkezett rajta, habozzuk le. A kisült szárnyakat 5 percig pihentessük, majd tegyük vissza ismét a forró olajba sülni 8-12 percre.

Mártás:

A zúzott fokhagymát kevés olajon kezdjük el pirítani, amikor már érződik az illata (körülbelül 2 perc), adjuk hozzá a ketchupot, rizsszirupot, ecetet, csípős paprikakrémet.

A kisült csirkeszárnyakat forgassuk egybe a mázzal.

Tálalásnál pirított szezámmaggal, friss, finomra vágott újhagymával vagy petrezselyemmel szórjuk meg a húst.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük