Ha meguntad a sima káposztát, így készíts fűszeres koreai kimcsit

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kimchi a savanyúságok savanyúsága, a tökéletes erjesztett zöldség, amire az első kóstolás után újra meg újra visszagondol az ember, és legszívesebben mindenhez enné.

Ez a koreai, csípős, erjesztett kel sok fűszerrel készül. Tudja mindazt, amit a savanyú káposztában szeretünk: az erjedt, savanykás ízt, de ezen felül még rengeteg mindent: friss a gyömbértől, csípős-paprikás a csilitől, ráadásul jó ropogós marad még akkor is, ha erjedt már.

Azóta szeretném elkészíteni itthon, hogy először kóstoltam, hiszen ez sajnos nem olyasmi, amit megkapok bármelyik piacon, az alapanyagok viszont megvannak hozzá akármelyik boltban.

Az egyetlen különleges hozzávaló, amit ezúttal nem tudtam hozzá beszerezni, az a koreai csilipehely. Helyette egy átlagos csilipehely és csilipor keverékét alkalmaztam.

Sok olyan recept is létezik, ami többféle tengeri ízt is tesz bele rák-vagy osztrigapaszta formájában, és szinte minden recept használ hozzá halszószt. Ne ijedjen meg azonban egyetlen halutáló sem ettől: a halszósz egy ízfokozó, ami felerősíti az ételben található ízeket, a savanyúságnak végeredményben nem lesz tőle halíze.

Rengeteg verziója létezik, van aki csak retket tesz bele, más répát és újhagymát is ad hozzá. Most, elsőre egy minimalista verziót gyártottam, de abszolút elégedett vagyok az eredménnyel.

Több leírás is javasolta, hogy bátran alakítsuk a saját ízlésünkhöz a fűszer arányokat, így az enyém gyömbéresebb és enyhébben csípős lett, legközelebb lehet, hogy bátrabb leszek a csilivel.

Házi koreai savanyú káposzta, kimcsi

DSC 4547

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 fej kínai kel
  • 1 darab jégcsapretek
  • 4 evőkanál
  • 100 gramm rizsliszt
  • 2 deciliter víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 fej fokhagyma
  • gramm gyömbér
  • 3 evőkanál halszósz
  • ízlés szerint csilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A kelt négybe vágjuk és besózzuk úgy, hogy a leveleket is egyenletesen bevonja a só. Nagy tálba tesszük, és hagyjuk néhány órán keresztül izzadni. A retket felkarikázzuk és szintén besózzuk. A rizslisztből és a vízből kását főzünk. Felforraljuk a vizet, cukrozzuk, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a rizslisztet. Amikor sűrű, puding állagú, akkor készen van. Robotgépben pürésítjük a gyömbért és a fokhagymát, adunk hozzá egy kevés halszószt, majd a csilit is belekeverjük. A zöldségeket folyó víz alatt nagyon alaposan átmossuk. A káposztát én feldaraboltam, de egyben is lehet hagyni. Egy gigantikus tálban vagy lavórban összekeverjük az egészet. A rizskását elkeverjük a fűszerekkel, és ezzel kenjük be az összes zöldséget. Fontos, hogy mindenütt bevonja a zöldségeket. Ekkor már mehet is az üvegekbe, üvegbe a keverék úgy, hogy a folyadék színültig ellepje - ha nem elég, öntsünk hozzá egy kevés vizet. Érdemes őket tálcára állítani, mert erjedés közben folyhat belőle egy kis lé. Egy napig hagyjuk szobahőmérsékleten, aztán mehet a hűvösre: további egy hét kell neki, hogy tökéletes legyen. Ezt követően egészen nyárig ehetjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük