Fűszeres koreai répasaláta: mindenféle sültet feldob
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Egyszerű saláta, de nagyon izgalmas technológia - a füstös, hagymás olajtól lesz igazán különleges.
Egzotikus, különleges és nem utolsósorban rendkívül egészséges a koreai répasaláta, amelybe a répán kívül tényleg nem kerül semmi más, csak fűszerek. Nem kell különösebben bonyolult receptre gondolni, a hozzávalók könnyen beszerezhetőek.
A recept legérdekesebb eleme a forró, hagymás, picit füstös olívaolaj. Ehhez hagymát kell dinsztelnünk, sőt, pirítanunk az olajban, de magára a hagymára nem lesz szükség a későbbiekben, csak azért kell hozzá, hogy az ízét átadja. Az olajat ezután még addig kell melegíteni, míg majdnem füstölni kezd, majd így adni a salátához. A forró olaj picit megpuhítja a répát, nem lesz teljesen puha, de nem is lesz nyers, ress és ízletes lesz a végeredmény.
Koreai répasaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm répa
- 0.5 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 5 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 teáskanál feketebors
- 3 evőkanál ecet
- 1 nagy darab vöröshagyma
- 160 milliliter olívaolaj
Elkészítés:
Pucoljuk meg a répákat, majd vágjuk julienne-re, vagyis hajszálvékony szeletekre.
Tegyünk mindent egy tálba - az olívaolaj és a hagyma kivételével -, alaposan keverjük össze, tegyük félre.
Öntsük az olívaolajat egy serpenyőbe, dobjuk rá az összeaprított hagymát, dinszteljük üvegesre, majd pirítsuk aranybarnára. Az olajat húzzuk le a tűzről, szűrjük le, majd fél bögrényit tegyünk egy kis lábasba, tegyük vissza a tűzre, addig melegítsük, míg majdnem füstölni kezd, így adjuk a salátához. A megmaradt olajat és hagymát tegyük félre, jól jön majd egy másik recepthez.
Adjuk a forró olajat a répasalátához, egyszerre mindig csak keveset, közben folyamatosan kevergessük. Ízlés szerint fűszerezzük.
Fotó: Getty Images