Miből áll össze az ideális körözött? Ezekkel az arányokkal lesz a legfinomabb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet körözöttnek hívni azt, ami egyszerűen tehéntúróból készül? Ha a keverék az ideál, akkor mi a tökéletes arány? Fokhagyma mehet bele vagy éppen szentségtörés? Ezer kérdés szakítja szét a körözött imádókat, nem is tudunk igazságot tenni. Csak elmondjuk, mi hogyan szeretjük.

Szerintem a körözött juhtúró nélkül csak paprikás túró. Na de nagyon nem mindegy, milyen az a juhtúró és milyen az a tehéntúró, mert mindkettőből kihívás igazán finomat találni. Nekem most a piacon ez sikerült, kistermelőtől származó, zsíros túrókat találtam, de  boltokban legtöbbször ez lehetetlen.

A túrók nagyrészt íztelenek és szárazak, a juhtúró helyett pedig bryndzákat tartanak, ami egy teljesen más termék, sokkal enyhébb íze van. Az igazi juhtúró annyira erős ízű, hogy szinte csíp. Ha ilyet találunk, akkor nem nagyon fordulhat elő az, hogy elrontanánk a körözöttet.

A tehéntúró-juhtúró aránya fele-fele, de ha úgy jön ki a lépés, inkább a juhtúró van jelen nagyobb arányban. Van, aki margarinnal keveri, de hallottam már olyat is, aki libazsírt ad hozzá, én vajjal csinálom, és nem is sokkal, hiszen a túrók jó esetben alapból elég sósak. Az enyémbe megy egy kis római kömény is a piros paprika mellé, fokhagyma viszont nincs benne. Tavasszal újhagymával, télen lila hagymával készül, vagy ha gyerekeknek is szánjuk, akkor hagyma nélkül. 

Körözött

körözött

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm tehéntúró
  • 200 gramm juhtúró
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 0.5 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A túrókat tálba tesszük, hozzáadjuk az összes alapanyagot, és krumplinyomóval vagy egy villával simára dolgozzuk. Jót tesz neki, ha fogyasztás előtt áll pár órát a hűtőben.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük