
Miből áll össze az ideális körözött? Ezekkel az arányokkal lesz a legfinomabb
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Lehet körözöttnek hívni azt, ami egyszerűen tehéntúróból készül? Ha a keverék az ideál, akkor mi a tökéletes arány? Fokhagyma mehet bele vagy éppen szentségtörés? Ezer kérdés szakítja szét a körözött imádókat, nem is tudunk igazságot tenni. Csak elmondjuk, mi hogyan szeretjük.
Szerintem a körözött juhtúró nélkül csak paprikás túró. Na de nagyon nem mindegy, milyen az a juhtúró és milyen az a tehéntúró, mert mindkettőből kihívás igazán finomat találni. Nekem most a piacon ez sikerült, kistermelőtől származó, zsíros túrókat találtam, de boltokban legtöbbször ez lehetetlen.
A túrók nagyrészt íztelenek és szárazak, a juhtúró helyett pedig bryndzákat tartanak, ami egy teljesen más termék, sokkal enyhébb íze van. Az igazi juhtúró annyira erős ízű, hogy szinte csíp. Ha ilyet találunk, akkor nem nagyon fordulhat elő az, hogy elrontanánk a körözöttet.
A tehéntúró-juhtúró aránya fele-fele, de ha úgy jön ki a lépés, inkább a juhtúró van jelen nagyobb arányban. Van, aki margarinnal keveri, de hallottam már olyat is, aki libazsírt ad hozzá, én vajjal csinálom, és nem is sokkal, hiszen a túrók jó esetben alapból elég sósak. Az enyémbe megy egy kis római kömény is a piros paprika mellé, fokhagyma viszont nincs benne. Tavasszal újhagymával, télen lila hagymával készül, vagy ha gyerekeknek is szánjuk, akkor hagyma nélkül.
Körözött

Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm tehéntúró
- 200 gramm juhtúró
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors