Körtés mandulatorta: omlós tart, lédús gyümölcs, ropogós dekoráció
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Időigényesnek időigényes, de egyáltalán nem olyan bonyolult ez a recept, mint ahogy első látásra gondolnánk.
Az íze pedig annyira tökéletes, hogy minden egyes ráfordított másodpercért kárpótolni fog.
Omlós, édes tart, rumos mandulakrém, lédús körte
Az alapja egy omlós, enyhén édes tart tészta. Ennek a receptjét már korábban megosztottuk veletek a citromkrémes tartnál, így az most nem szerepel a leírásban - ha az ott leírtak szerint jártok el, tökéletes, puha tésztát kaptok. Ezt félig megsütjük a súllyal - valamilyen száraz hüvelyessel - együtt, majd a töltelékkel sütjük teljesen készre.
A töltelék egy rumos mandulakrémből és lédús körtéből áll, az ízharmónia elképesztő, a krém pedig annyira jó és szerencsére univerzális is, hogy bármikor és bármilyen süteményhez felhasználhatjuk.
Körtés mandulatorta
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 darab tart tészta (recept linkje a szövegben)
- 112 gramm vaj
- 120 gramm porcukor
- 120 gramm mandulaliszt
- 2 evőkanál liszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál rum
- 1 teáskanál mandulakivonat
- 3 darab körte
- 0.5 darab citrom
- 3 evőkanál baracklekvár
- tetejére porcukor, szeletelt mandula
Elkészítés:
Készítsünk egy tart tésztát a szövegben olvasható link alapján. Süssük félkészre, vagyis körülbelül 20 percig süssük súllyal kibélelve, de ehhez találtok leírást a fenti receptben.
Ha kész a tészta, álljunk neki a tölteléknek. A vajat és a tojást tartsuk szobahőmérsékleten. Tegyük egy tálba a vajat, robotgép segítségével verjük fel habosra. Mehet hozzá a porcukor, alaposan keverjük el, majd tegyük bele a kétféle lisztet és a sót is. Ha szépen elvegyültek a hozzávalók, adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, majd a vanília-, a mandulakivonatot és a rumot is. Addig verjük, amíg krémes, homogén massza nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A baracklekvárt melegítsük össze 1 evőkanál vízzel a mikróban, hogy folyékony legyen. Kenjük be vele a kihűlt tart tésztát. Töltsük meg a tésztát a mandulakrémmel, spatulával egyengessük el benne, hogy a széleire is jusson. Tegyük a hűtőbe 30 percre.
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki belőlük a magházat. Vágjuk hajszálvékony szeletekre úgy, hogy egyben maradjanak, megőrizzék a körteformát. Facsarjuk a citromlevet a szeletekre. Vegyük ki a hűtőből a tartot, csúsztassunk egy lapos kést a körték alá, helyezzük rá őket a töltelékre. Legyen köztük hely, mert a töltelék, ahogy sül, növekedni fog.
190 fokon süssük, amíg aranybarna nem lesz a töltelék, kb. 40-45 percig. Vegyük ki a sűtőből, hagyjuk kihűlni, majd a körtéket kenjük át még egyszer a baracklekváros keverékkel. Pirított mandulaszeletekkel és cukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images