Omlós tésztájú Kossuth-kifli: a régi kedvenc napokig megőrzi a puhaságát

pkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A légies tésztájú sütemény Kossuth Lajos nagy kedvence volt, a hold alakú édesség az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

A mutatós kifli 1840-ben, Pozsonyból indult hódító útjára a Vasforrás nevű vendéglőből, ahol Kossuth gyakran megfordult.

A régi finomság többféle változatban ismert, van, aki citrom reszelt héjával gazdagítja a tésztát, míg más rummal visz bele egy kis játékosságot, de a tésztára is többféle feltét kerülhet. Általában őrölt vagy durvára darált dióval, esetleg mandulával megszórva szokták készíteni. Kossuth a mandulásat jobban szerette, ha azonban még különlegesebbé szeretnéd tenni, szórj a tetejére pisztáciát.

A diós, hold alakúra szaggatott tészta nemcsak finom, hanem nagyon mutatós is, mivel könnyed, sokáig megőrzi a puhaságát. Ez egy régi recept, egyszerű hozzávalókból készül, mégis csodálatos, egyszer egy évben, legalább karácsonykor kötelező elkészíteni!

Kossuth-kifli

kkct

Hozzávalók 6 személyre

  • 400 gramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 8 darab tojás
  • 320 gramm cukor
  • 320 gramm vaj
  • 1 evőkanál rum
  • 200 gramm dió vagy mandula (darálva)
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk egybe a sóval és sütőporral.

A tojásokat válasszuk szét.

A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd az olvasztott vagy puha vajat, rumot is forgassuk hozzá.

A fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk egybe a sárgájával, utána pedig a lisztes keverékkel.

A tepsit (40x30 centiméteres) béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát, a tetejére szórjuk rá a diót, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre. (A sütésnél vegyük figyelembe, hogy minden sütő más, ezért alkalmazzunk tűpróbát a 18. perctől.)

Várjuk meg, míg kihűl a megsült tészta, majd hold alakú kiszúró vagy pohár segítségével félhold alakban szaggassuk ki.

A kifliket kínáljuk porcukorral megszórva.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük