Krémes burgonyaleves pirított gombával gazdagítva: tejfölös habarással lesz még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumplilevest az erőteljes zamatáról híres rókagomba teszi különlegessé.
A krumpli szerény alapanyag, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. Nem csak köretek, tartalmas főzelékek és levesek is készülhetnek belőle. A levesválaszték különösen gazdag, lehet nagyon egyszerű, magyaros ízvilágú, de krémesebb is. Az utóbbi vonalnál maradva, az egyik legkülönlegesebb változatban rókagomba dobja fel a levest.
A rókagomba az egyik legízletesebb fajta, aromája erőteljes, igaz, főzés során veszít belőle. Ez a fajta gomba nagyon egészséges, bővelkedik fehérjében, számos ásványi anyagot tartalmaz, ezeken kívül pedig D-vitaminban dúskál. A rókagomba szárítható, sőt, még a hibernálást is tűri. Intenzív aromája miatt érdemes felfedezni és különlegesebbé tenni vele a megszokott fogásokat.
Krémes burgonyaleves gombával
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm rókagomba
- 1 fej hagyma
- 50 dekagramm krumpli
- 5 dekagramm vaj
- 5 dekagramm liszt
- 2 darab babérlevél
- 4 szem szegfűbors
- 0.5 teáskanál majoranna
- só és bors ízlés szerint
- 300 gramm tejföl
- olaj kevés
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra és dinszteljük üvegesre a vajon, majd keverjük hozzá a megpucolt, közepes kockákra vágott krumplit. 3-5 perc utána forgassuk hozzá a lisztet és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval és borssal, tegyük bele a babérleveleket, szegfűborsot, majorannát, majd kis láng felett főzzük puhára a zöldséget.
A megtisztított gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg, majd 1-2 evőkanállal tegyünk a levesbe belőle, a maradékot tegyük félre a tálaláshoz.
A levesbe főzzük bele a tejföl felét, majd pépesítsük botmixer segítségével, utána a maradék tejfölt is keverjük bele. Főzzük rottyanásig, majd zárjuk el a lángot a fazék alatt.
Tálalásnál a maradék gombát kanalazzuk a levesre, de pirítóst is kínálhatunk mellé.
Fotó: Getty Images