![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres, krémes téli lencseleves, amihez tuti van otthon minden
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vöröslencse egy hihetetlenül praktikus alapanyag, laktató, finom és nagyon hamar elkészül. Illenek hozzá a markánsabb fűszerek, a gyömbér, a kurkuma, kömény, csili: akkor az igazi, hogyha nagyon csípős, mi legalábbis így szeretjük.
Aztán jön mellé egy kevés kókusztej is, a csípést csillapítani, így áll helyre az egyensúly, a citrom pedig a kókusz édességét ellensúlyozza majd. Ez egy igazi téli kamraleves, mert mindig van hozzá otthon minden, ami kell, mégsem szürke vagy unalmas.
Nem is kell vele sokat szöszmötölni, Ami pedig a legjobb benne, hogy ügyesen lehet benne elrejteni mindenféle zöldségeket, amiket a gyerekek amúgy nem biztos, hogy megennének: felveszi és elrejti a hagymát, a répát, paradicsomot anélkül, hogy bárki észrevenné, mi történik. Hogyha szívesebben elvinnénk még édeskésebb irányba a leves ízvilágát, és van éppen maradék sütőtök a hűtőben, lecserélhetjük rá a répát: még édesebb lesz tőle a leves.
A kókusztej helyett lehet bele tenni tejszínt, de sokkal jobban passzol hozzá a kókusz íze, kár kihagyni belőle ezt a csavart. Nagyon kell bele betétnek valami ropogós, a legjobb a kókuszcsipsz, ha van éppen elérhető közelben. Ha éppen úgy alakul, készülhet kevesebb folyadékkal, és lehet belőle főzelék is., mint a képen, úgy is annyira gazdag, hogy alig kíván maga mellé valamit.
Kókusztejes vöröslencse leves
![DSC 2473](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290991/29099125_51efe8d22a6674c359a1fa77e690d348_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 csipet csili pehely
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 1 darab sárgarépa
- 400 gramm konzerv paradicsom
- 100 gramm vöröslencse
- 0.5 liter húsleves
- 400 gramm kókusztej
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint kókuszcsipsz
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a vajon megpárolom, hozzáadom a felaprított fokhagymát, a fűszereket, néhány percig kevergetve pirítom, majd beleteszem a paradicsomot, a reszelt répát és a vöröslencsét. Felöntöm a húslevessel, és alacsony lángon 12 percig főzöm. Hozzáöntöm a kókusztejet, és az egészet simára turmixolom. A végén friss citromlével ízesítem. A kókuszcsipszet aranyszínűre pirítom, ezt kínálom a leveshez.
Fotó: Ács Bori
Olvasd el ezt is!