Fűszeres, krémes téli lencseleves, amihez tuti van otthon minden

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A vöröslencse egy hihetetlenül praktikus alapanyag, laktató, finom és nagyon hamar elkészül. Illenek hozzá a markánsabb fűszerek, a gyömbér, a kurkuma, kömény, csili: akkor az igazi, hogyha nagyon csípős, mi legalábbis így szeretjük.

Aztán jön mellé egy kevés kókusztej is, a csípést csillapítani, így áll helyre az egyensúly, a citrom pedig a kókusz édességét ellensúlyozza majd. Ez egy igazi téli kamraleves, mert mindig van hozzá otthon minden, ami kell, mégsem szürke vagy unalmas.

Nem is kell vele sokat szöszmötölni,  Ami pedig a legjobb benne, hogy ügyesen lehet benne elrejteni mindenféle zöldségeket, amiket a gyerekek amúgy nem biztos, hogy megennének: felveszi és elrejti a hagymát, a répát, paradicsomot anélkül, hogy bárki észrevenné, mi történik. Hogyha szívesebben elvinnénk még édeskésebb irányba a leves ízvilágát, és van éppen maradék sütőtök a hűtőben, lecserélhetjük rá a répát: még édesebb lesz tőle a leves.

A kókusztej helyett lehet bele tenni tejszínt, de sokkal jobban passzol hozzá a kókusz íze, kár kihagyni belőle ezt a csavart. Nagyon kell bele betétnek valami ropogós, a legjobb a kókuszcsipsz, ha van éppen elérhető közelben. Ha éppen úgy alakul, készülhet kevesebb folyadékkal, és lehet belőle főzelék is., mint a képen, úgy is annyira gazdag, hogy alig kíván maga mellé valamit.

Kókusztejes vöröslencse leves

DSC 2473

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 csipet csili pehely
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál friss gyömbér
  • 1 darab sárgarépa
  • 400 gramm konzerv paradicsom
  • 100 gramm vöröslencse
  • 0.5 liter húsleves
  • 400 gramm kókusztej
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint kókuszcsipsz
Recept idők

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a vajon megpárolom, hozzáadom a felaprított fokhagymát, a fűszereket, néhány percig kevergetve pirítom, majd beleteszem a paradicsomot, a reszelt répát és a vöröslencsét. Felöntöm a húslevessel, és alacsony lángon 12 percig főzöm. Hozzáöntöm a kókusztejet, és az egészet simára turmixolom. A végén friss citromlével ízesítem. A kókuszcsipszet aranyszínűre pirítom, ezt kínálom a leveshez.

Fotó: Ács Bori

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük