Fűszeres, krémes téli lencseleves, amihez tuti van otthon minden
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A vöröslencse egy hihetetlenül praktikus alapanyag, laktató, finom és nagyon hamar elkészül. Illenek hozzá a markánsabb fűszerek, a gyömbér, a kurkuma, kömény, csili: akkor az igazi, hogyha nagyon csípős, mi legalábbis így szeretjük.
Aztán jön mellé egy kevés kókusztej is, a csípést csillapítani, így áll helyre az egyensúly, a citrom pedig a kókusz édességét ellensúlyozza majd. Ez egy igazi téli kamraleves, mert mindig van hozzá otthon minden, ami kell, mégsem szürke vagy unalmas.
Nem is kell vele sokat szöszmötölni, Ami pedig a legjobb benne, hogy ügyesen lehet benne elrejteni mindenféle zöldségeket, amiket a gyerekek amúgy nem biztos, hogy megennének: felveszi és elrejti a hagymát, a répát, paradicsomot anélkül, hogy bárki észrevenné, mi történik. Hogyha szívesebben elvinnénk még édeskésebb irányba a leves ízvilágát, és van éppen maradék sütőtök a hűtőben, lecserélhetjük rá a répát: még édesebb lesz tőle a leves.
A kókusztej helyett lehet bele tenni tejszínt, de sokkal jobban passzol hozzá a kókusz íze, kár kihagyni belőle ezt a csavart. Nagyon kell bele betétnek valami ropogós, a legjobb a kókuszcsipsz, ha van éppen elérhető közelben. Ha éppen úgy alakul, készülhet kevesebb folyadékkal, és lehet belőle főzelék is., mint a képen, úgy is annyira gazdag, hogy alig kíván maga mellé valamit.
Kókusztejes vöröslencse leves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 csipet csili pehely
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 1 darab sárgarépa
- 400 gramm konzerv paradicsom
- 100 gramm vöröslencse
- 0.5 liter húsleves
- 400 gramm kókusztej
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint kókuszcsipsz
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a vajon megpárolom, hozzáadom a felaprított fokhagymát, a fűszereket, néhány percig kevergetve pirítom, majd beleteszem a paradicsomot, a reszelt répát és a vöröslencsét. Felöntöm a húslevessel, és alacsony lángon 12 percig főzöm. Hozzáöntöm a kókusztejet, és az egészet simára turmixolom. A végén friss citromlével ízesítem. A kókuszcsipszet aranyszínűre pirítom, ezt kínálom a leveshez.
Fotó: Ács Bori