30 perces tejszínes-gombás tészta – A krémes mártás teszi ellenállhatatlanná
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Pillanatok alatt az asztalra kerül a tejszínes-gombás tészta, frissen a legfinomabb.
A gomba ezerarcú finomság, készülhet belőle rántott fogás, leves vagy bármilyen tésztás étel, a végeredmény nem fog csalódást okozni.
A gombához nagyon jól illik a főzőtejszín, mielőtt azonban összefőznéd vele, érdemes serpenyőben, kevés olajon, fűszerekkel lepirítani, majd a kész szószba belekeverni a pirult gombát. Mivel jól viseli az intenzívebb fűszerezést, ezért bátran kerülhet mellé fokhagyma és kakukkfű is, amelyek amellett, hogy finomak, immunerősítő hatásukról is ismertek.
Ha még krémesebbre szeretnéd készíteni, akkor 1-2 marék reszelt sajtot is érdemes a szószba keverni, úgy sokkal gazdagabb, mélyebb íze lesz.
Tejszínes-gombás tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 350 gramm gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj kevés
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- só és bors ízlés szerint
- 500 milliliter főzőtejszín
- 1 teáskanál őrölt kakukkfű
- parmezán
- 500 gramm tészta
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A megtisztított gombákat szeleteljük fel tetszőlegesre, majd dobjuk forró, enyhén olajozott serpenyőbe, kezdjük el pirítani. Amikor a gomba szépen összeesett, aranybarnára váltott a színe (körülbelül 10-15 perc), forgassuk hozzá a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, sót és borsot. Pár perc kevergetés után a gombákat szedjük ki egy tányérra, majd tegyük félre.
A serpenyőben, amelyben a gomba készült, olvasszuk fel a vajat, keverjük el benne a lisztet, 1-2 perc után, amikor a lisztes vaj zsemleszínű lesz, kezdjük el lassan felönteni a tejszínnel, miközben folyamatosan kevergetjük. 1-2 perc után a gombákat is tegyük a tejszínes szószba, majd rottyanásig főzzük a ragut. Tálalásnál szórjuk meg parmezánnal és finomra vágott petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images