Sajtos krumplipüré sütőben készítve: ropogósra sül a teteje
A legegyszerűbb krumplipüré is finomabb lesz, ha a tetejére sajtot reszelsz, és sütőben pirítod ropogósra.
A zeller méltatlanul kevés figyelmet kap a zöldségek között, és sok háztartásban ott ki is merül a szerepe, hogy zöldséglevesbe, esetleg tepsis zöldségköretbe kerül. Ebben a pürében azonban az övé a főszerep, és kellemesen meg is adja az alapízeket.
A zeller mellé krumpli is kerül, így lesz kellően krémes, ám ha kihagynád, és hajlandó vagy lemondani a légiesebb állagról, akkor tisztán zellerből is elkészítheted. A klasszikus krumplipüréhez képest nem vesz igénybe több időt, így megéri néha az egészségesebb változatot választani.
A krumplit és a zellert mossuk meg, hámozzuk meg, és vágjuk közepes kockákra. Tegyük őket enyhén sós vízbe, és 20-25 perc alatt főzzük puhára.
Szűrjük le, és krumplinyomóval törjük össze.
Adjuk hozzá a vajalternatívát, a növényi italt és a sót, és kézi mixerrel vagy habverővel habosítsuk ki.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu