Fokhagymával és mézzel sült sárgarépa - Zsenge zöldségből lesz a legfinomabb
Igazi tavaszi köretet készíthetsz sárgarépából, a zöldségnek jól állnak a fűszerek, pikánsan is tökéletes lesz.
Az ünnepi időszakban az egyik legnehezebb feladat olyan köretet az asztalra varázsolni, amely a legtöbb fogáshoz illik, nem sablonos, de mégsem kell órákat eltölteni vele a konyhában. Az pedig már csak hab a tortán, ha egészséges is, és ezáltal a karácsonyi húst hússal időszakot kissé megtöri egy vitaminokban és rostban gazdag fogás.
Ez a tepsis köret épp ilyen! Sokféle színpompás zöldség alkotja, így nemcsak finom, de az ünnepi asztalnak is dísze lesz. A megadott hozzávalókat természetesen tetszés szerint variálhatod, arra viszont figyelj, hogy eléggé színesek legyenek ahhoz, hogy egy igazán mutatós tálat pakolhass meg velük.
A zöldségeket mossuk meg, és amelyeket szükséges, hámozzuk meg. A krumplit és a kelbimbót vágjuk félbe, a céklát és a hagymát negyedeljük, a paprikát és a répát vágjuk közepesen vastag csíkokra. A gombát mérettől függően hagyhatjuk egyben, de félbe is vághatjuk.
A paradicsom kivételével tegyünk minden zöldséget egy nagyobb tálba, locsoljuk rá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a fűszereket. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük őket egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, fedjük le alufóliával, és 25-30 percig süssük 180 fokra előmelegített sütőben.
Ezután vegyük le a fóliát, adjuk a zöldségekhez a félbevágott koktélparadicsomot és a fenyőmagot (ha használunk), és tegyük vissza a sütőbe további 10-15 percre. Akkor jó, ha a cékla és a krumpli puha, de vigyázzunk, a paradicsom ne legyen túl szottyadt.
Szedjük a zöldségeket egy nagy, lapos tálra, és melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors