Színpompás tepsis zöldség: az ünnepi asztalon is megállja a helyét

2
Nyomtatás
Szines-tepsis-zoldseg-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezzel a szemet gyönyörködtető tepsis zöldséggel nem foghatsz mellé: bármelyik ünnepi asztalra beillik, de akkor is érdemes elkészítened, ha egy egyszerű és mutatós köretre vágysz!

Az ünnepi időszakban az egyik legnehezebb feladat olyan köretet az asztalra varázsolni, amely a legtöbb fogáshoz illik, nem sablonos, de mégsem kell órákat eltölteni vele a konyhában. Az pedig már csak hab a tortán, ha egészséges is, és ezáltal a karácsonyi húst hússal időszakot kissé megtöri egy vitaminokban és rostban gazdag fogás.

Ez a tepsis köret épp ilyen! Sokféle színpompás zöldség alkotja, így nemcsak finom, de az ünnepi asztalnak is dísze lesz. A megadott hozzávalókat természetesen tetszés szerint variálhatod, arra viszont figyelj, hogy eléggé színesek legyenek ahhoz, hogy egy igazán mutatós tálat pakolhass meg velük.

Színes tepsis zöldség

Szines-tepsis-zoldseg-1

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g parázsburgonya
  • 2 kisebb cékla
  • 200 g kelbimbó
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 100 g csiperkegomba
  • 3 ek olívaolaj
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 3 szál friss kakukkfű apróra vágva
  • 2 szál friss rozmaring apróra vágva
  • 200 g koktélparadicsom
  • 2 ek fenyőmag (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mossuk meg, és amelyeket szükséges, hámozzuk meg. A krumplit és a kelbimbót vágjuk félbe, a céklát és a hagymát negyedeljük, a paprikát és a répát vágjuk közepesen vastag csíkokra. A gombát mérettől függően hagyhatjuk egyben, de félbe is vághatjuk.

A paradicsom kivételével tegyünk minden zöldséget egy nagyobb tálba, locsoljuk rá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a fűszereket. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük őket egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, fedjük le alufóliával, és 25-30 percig süssük 180 fokra előmelegített sütőben.

Ezután vegyük le a fóliát, adjuk a zöldségekhez a félbevágott koktélparadicsomot és a fenyőmagot (ha használunk), és tegyük vissza a sütőbe további 10-15 percre. Akkor jó, ha a cékla és a krumpli puha, de vigyázzunk, a paradicsom ne legyen túl szottyadt.

Szedjük a zöldségeket egy nagy, lapos tálra, és melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon