Sütőtökös piskótarolád krémsajttal töltve – Klasszikus desszert őszi köntösben
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A piskótarolád könnyen elkészíthető, isteni finom kedvenc, amit az őszre hangolva is érdemes megsütnöd.
Roládot talán még könnyebb sütni, mint hagyományos piskótát: természetesen az arányokra itt is figyelni kell, ahogy arra is, hogy a megsült tésztát még melegen, egy konyharuha segítségével tekerd fel, hogy ne repedjen meg. Bár a klasszikus a sárgabaracklekváros, de igazából mindenféle finom krémmel meg tudod tölteni ezeket a tekercseket, itt találsz szuper recepteket hozzá.
Nemcsak a töltelék lehet változatos, hanem a tészta is, ez a rolád igazi őszi kiadásban készült, amelyhez színben is tökéletes az édes krémsajtos töltelék. Krémsajtból isteni sajttortát is készíthetsz.
Sütőtökös piskótarolád
Hozzávalók 6 adaghoz
Rolád:
- 110 gramm liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 csipet só
- 3 darab tojás (L-es)
- 200 gramm cukor
- 220 gramm sütőtök
Krém:
- 220 gramm krémsajt (natúr)
- 120 gramm porcukor
- 6 evőkanál vaj (puha)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- a tetejére porcukor
Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg, itt mutatjuk, hogyan. Ha megsült, pürésítsük le.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit terítsünk le sütőpapírral. Egy tiszta konyharuhára szórjunk vékonyan porcukrot.
Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szegfűszeget és a sót. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot. A tojássárgájához keverjük hozzá a cukrot, majd kézi habverővel keverjük habosra. Forgassuk bele a sütőtökpürét is. A tojássárgájába keverjük bele a lisztes keveréket, majd a végén óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is.
A tésztát öntsük a sütőpapírra. Süssük 13-15 percig. Vegyük ki a piskótát, és borítsuk rá a porcukros konyharuhára. Óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, és még melegen tekerjük fel a piskótát, és egy rácson hagyjuk kihűlni.
Amíg a piskóta hűl, egy tálban verjük habosra a krémsajtot, a porcukrot, a vajat és a vaníliakivonatot. A kihűlt piskótát tekerjük ki, és kenjük meg egyenletesen a krémmel, majd óvatosan tekerjük fel újra. Csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe egy órára. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images