Laktató krumplipogácsa egyszerűen – Maradék püréből is készítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ne aggódj, ha megmaradt az ebédről a krumplipüré, könnyedén újjászülethet, ha ebben a formában készíted el.
A krumplipüré az egyik legnépszerűbb köret, könnyed és lágy lesz a végeredmény, főleg, ha ezzel a módszerrel készíted. Minden húsételhez illik, de akár magában is eheted, annyira finom és krémes.
A krumplival egy gond van, hogy magas keményítőtartalmánál fogva sokszor nem illik bele a diétába, de szerencsére tudod helyettesíteni, ha más, kevesebb szénhidrtáttartalmú zöldségeket pürésítesz. Itt találsz szuper recepteket a különböző zöldségekhez. Ha mégis a krumplinál maradnál, akkor a hagyományos elkészítési mód mellett tepsiben is megsütheted a pürét, meglátod, érdemes kipróbálni.
A krumplipüré inkább frissen jó, de ne csüggedj, ha megmarad, mert sajttal és fűszerekkel összegyúrva, majd kisütve tökéletes, akár főételt is készíthetsz belőle.
Krumplipogácsa
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm krumplipüré
- 1 evőkanál liszt
- 2 szál zöldhagyma
- 60 gramm gouda sajt (reszelt)
- 1 darab tojás (L-es)
- 1 evőkanál víz
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra. A krumplipürét egy tálban keverjük össze a liszttel, az összevágott hagymával, a reszelt sajttal, majd sózzuk, borsozzuk. A masszából formázzunk egyforma golyókat, és kicsit lapogassuk le.
Egy másik tálban verjük fel a tojást egy kis vízzel. A zsemlemorzsát is szórjuk egy tányérra. A pogácsákat mártsuk bele a tojásba, majd a zsemlemorzsába, és kicsit nyomkodjuk rá.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat. Süssük a pogácsákat aranybarnára, nagyjából 4-5 perc alatt.
Ha nem szeretnéd olajban sütni, 200 fokos sütőben süsd 10-12 percig őket. Érdemes ilyenkor is kicsit megkenni olajjal sütés előtt, hogy ne száradjanak ki.
Fotó: Getty Images