Könnyed, de laktató focaccia - Krumplitól puha a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az olaszok lepénykenyere, a focaccia annyira finom, hogy muszáj gyakran sütni belőle egy jó nagy adagot.
A focaccia csodálatosan puha, foszlós finomság. A sima fehér kenyértől az különbözteti meg, hogy a focacciának nincs héja, így osztatlan sikert arat kicsik és nagyok körében is. Tökéletes szendvicsalap, de magában, vagy akár főétel mellé is fogyasztják.
A tésztája vastag és puha, de egy plusz hozzávalóval még omlósabbá lehet tenni, ez pedig a krumpli. Akár az előző napi főtt krumplit tesszük bele jól összetörve, akár frissen főzzük ki, az eredmény ugyanolyan jó lesz.
Krumplis focaccia
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 milliliter víz (meleg)
- 11 gramm élesztő (instant)
- 400 gramm liszt
- 400 gramm kenyérliszt
- 250 gramm krumplipüré
- 2 teáskanál só
- 40 gramm olívaolaj
- 2 evőkanál olívaolaj (pluszban)
Elkészítés:
Egy kisebb tálkában keverjük össze a meleg vizet az élesztővel. Várjuk meg, míg habos lesz, ez körülbelül 5 perc. Amikor az élesztős víz habos lett, öntsünk hozzá egy negyed pohár olívaolajat.
Egy nagyobb tálban jó alaposan keverjük össze a kétféle lisztet, a krumplipürét és a sót.
Az élesztős vizet lassan öntsük a lisztes keverékhez, majd addig dagasszuk a tésztát, amíg puha és ruganyos nem lesz. Nem baj, ha a tészta picit hozzáragad az edény falához.
Amíg kel a tészta, öntsünk egy evőkanál olívaolajat egy nagy tálba, oszlassuk el benne. Ebbe tegyük át a tésztát, jól forgassuk meg az olajban, majd dagasszuk még egy keveset. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, spricceljünk rá egy evőkanálnyi olívaolajat. Az ujjainkkal jól terítsük szét mindenhol az olajat úgy, hogy a szélekre is jusson. A tésztát helyezzük a tepsibe, húzzuk szét annyira, hogy se túl vékony, se túl vastag ne legyen. Kenjük meg olívaolajjal, takarjuk le, majd hagyjuk még egy órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A rácsot tegyük a sütő alsó harmadára.
A tésztába óvatosan nyomjunk mélyedéseket az ujjainkkal. Egy kevés olívaolajat spricceljünk még rá, majd nagy szemű sóval szórjuk meg. Addig süssük, míg aranybarna nem lesz, ez körülbelül 20-25 perc.
Fotó: Getty Images