
Krémes, házi burgonyapüré: szinte elolvad a szádban
A burgonyapüré az egyik legkönnyebben összedobható, klasszikus köret a magyar konyhában. Nincs hús, amihez ne passzolna, és nincs két olyan bal kéz sem, ami ne tudná ezt elsőre is jól elkészíteni.
Ez a Horvátország-szerte ismert és kedvelt köret krumpliból, egy nagy csokor mángoldból, néhány gerezd fokhagymából és olívaolajból készül, tehát tényleg kevés hozzávalós fogás.
Noha az alaprecept a már említett mángoldból áll össze, bátran adhatsz hozzá spenótot vagy kelkáposztát is. Az elkészítési ideje pedig csupán 20 perc.
A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel 2,5 cm-es kockákra.
A mángoldleveleket öblítsük le folyó víz alatt, majd csepegtessük le. Ezután vágjuk ki a középső, kemény szárrészét, a többit pedig vágjuk kb. 1 cm széles csíkokra.
Egy közepes méretű lábasban, sós vízben, főzzük puhára a krumplikockákat kb. 10 perc alatt. Csepegtessük le, majd tegyük félre.
Az olívaolajat tegyük egy másik lábasba.
A fokhagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
Az olajat kezdjük el melegíteni közepes lángon, majd adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Pirítsuk kb. 2 percig, amíg illatozni nem kezd.
Ekkor adjuk hozzá a korábban lecsepegtetett krumplit. Alaposan forgassuk át a fokhagymás olajban, majd addig pirítsuk, amíg a krumplikockák szélei enyhén megpirulnak. Ez kb. 5-7 perc.
Ezután adjuk hozzá a mángold felét, hintsük meg sóval, és forgassuk össze a krumplival.
Mehet bele a maradék mángold is. Addig pároljuk, amíg a mángoldlevelek szépen megfonnyadnak. Ez kb. 3-5 perc.
Ízlés szerint ízesítsük tovább sóval és ha szeretnénk, citromlével, majd már tálalhatjuk is még melegen ezt a szuper köretet.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu