Legényfogó rántottának is hívják: tartalmas egyserpenyős, akár ebédre is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A jó öreg krumplis rántottát szerintem sokan ismerik, apróra kockázott burgonya és hagyma sül a serpenyőben, esetleg kolbász vagy szalonna, majd felvert tojás. A nagymamám agglegény rántottaként emlegette, majd a spanyol krumplis omlett megismerése után legényfogó omlettként híresült el a családom körében.
A spanyol konyha egyik büszkesége a burgonyás omlett, amit ezerféle verzióban fellelhetünk, ha arrafelé látogatunk. Ezt az ételt mégsem egy utazás során ismertem meg, mamám az úgynevezett "magyaros" verziót készítette sokszor, melyben a hazánkra jellemző ízekkel sült a krumplis tojás - vidéken parasztreggeliként emlegetik, mamám agglegény rántottaként nevezte, majd jött egy váltás és legényfogó rántotta lett belőle, ami alaposan átalakult.
A magyaros krumplis tojásba főtt burgonya, szalonna, kolbász, hagyma került a legtöbbször, ezt egyszerűen a felvert tojással össze kellett keverni, majd megsütni. Tápláló és finom fogás, de a déli spanyolok teljesen máshogy készítik. Lepényszerűség lesz a krumpliból, melyet gazdagon töltenek sonkával és sajttal, vagy változatos zöldségekkel turbózzák fel a burgonyás masszát.
Miért lett legényfogó rántotta?
A hivatalos neve „tortilla”, de a családom körében legényfogó rántottaként ismert, köszönhetően a spanyol gyökerekkel büszkélkedő ismerősünknek, akitől a receptet kaptuk. Elmondása szerint a nő, akit szeretett, ezt az ételt készítette neki először, ami annyira ízlett neki, hogy eldöntötte, feleségül veszi, így adta az ételnek a legényfogó rántotta nevet.
Az egyserpenyős krumplis omlett laktató és eszméletlenül finom. Töltelék nélkül is elkészíthetjük, de a masszába zöldségeket is tehetünk. Tápláló reggeli, amit ebédre is nyugodt szívvel tálalhatunk.
Krumplis omlett sajttal és sonkával töltve
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab burgonya
- 5 darab tojás
- 1 nagy fej hagyma
- 4 szelet sonka
- 8 szelet sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés olaj
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk és mossuk meg, vágjuk egészen kis kockákra.
A hagymát szintén pucoljuk meg, majd aprítsuk finomra.
Öntsünk olajat egy serpenyőbe, majd ha már felmelegedett, tegyük bele a krumplit és a hagymát, ízesítsük sóval, borssal, majd gyakran kevergetve, közepes lángon dolgozzunk vele úgy 10-15 percig, amíg megpuhul a burgonya. Kevergetés közben a krumplit törjük össze, mintha pürét készítenénk. A krumplis keveréket vegyük le a tűzhelyről, és várjunk, amíg kihűl.
A tojásokat üssük edénybe, verjük fel, majd adjuk hozzá a krumplis keveréket és keverjük addig, míg homogén masszát kapunk.
Vegyük elő újra a serpenyőt, mehet bele kevés olaj, majd, ha kellően felmelegedett, öntsük a tojásos-krumplis massza felét a serpenyőbe, szépen egyengessük el benne. Miközben sül, tegyünk a tetejére 4 szelet sajtot, a sajtra pedig 4 szelet sonkát, a tetejére a maradék 4 sajtot, zárásként pedig a maradék tojásos, krumplis keveréket, amit egyenletesen oszlassunk el a feltéten.
Körülbelül 5 perc után fordítsuk meg az omlettet egy tányér segítségével, határozott mozdulattal csúsztassuk bele, majd a másik felével tegyük vissza a serpenyőbe, további 5 perc sütés után tálalhatjuk is a gazdag töltelékű krumplis omlettet.
Fotó: Getty Images