Krumplis tésztából készült kenyérlángos: tejfölös-szalonnás feltéttel a legfinomabb

8
Nyomtatás
klcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kenyérlángos sok néven ismert finomság, nevezhetjük langallónak vagy töki pomposnak is.

Igazából a név nem is lényeges, mindenki tudja, milyen ételről is van szó. A kenyérlángos látványra nagyon hasonlít a házi készítésű tepsis pizzára. A lágy tészta tetejére sok sajt kerül, amely alatt lilahagyma, szalonna és tejföl lapul. Természetesen más is kerülhet a tésztára, gyakori, hogy a tejfölbe fokhagymát is kevernek, de hegyes-erős paprikával és fűszeres kolbászkarikákkal is érdemes elkészíteni.

A kenyérlángos tésztája a krumplitól lesz nagyon lágy. A krumpli adagolásával érdemes azonban óvatosnak lenni, hisz ha túl sok kerül belőle a tésztába, akkor nagyon nehéz, tömör lehet.

Krumplis tésztájú kenyérlángos

klct

Hozzávalók 12 darabhoz

A kenyérlángoshoz:

  • 350 gramm krumpli
  • 400 milliliter tej
  • 30 gramm élesztő
  • 500 gramm liszt
  • 40 milliliter olaj
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj a tepsi kikenéséhez

A feltéthez:

  • 350 milliliter tejföl
  • 150 gramm szalonna
  • 2 fej lilahagyma
  • 450 gramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit kockázzuk fel, majd forró, sós vízben főzzük puhára. A megfőtt burgonyát szűrjük le, hagyjuk kihűlni.

Amikor a krumpli langyosra hűlt, az élesztőt futtassuk fel, körülbelül 90 milliliter langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el benne a cukrot.

A kihűlt burgonyába kezdjük el beledolgozni a lisztet, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, kezdjünk el belőle sűrű, nokedli állagú tésztát gyúrni, majd a bekevert tészta tetejét szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával és 1 órát kelesszük meleg helyen.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén olajozott tepsire, az ujjaink segítségével oszlassuk el a tepsin, a tészta tetejét kenjük meg enyhén olajjal, majd szurkáljuk meg villával. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, a lényeg, hogy a tészta félig átsüljön.

A félig átsütött tészta tetejét kenjük meg tejföllel, szórjuk rá a felkockázott szalonnát, a reszelt sajtot és a vékonyan felszeletelt lilahagymát, majd toljuk vissza a 180 fokos sütőbe 15-25 percre, amíg szép pirosra sül a kenyérlángos.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon