Krumplis tésztából készült kenyérlángos: tejfölös-szalonnás feltéttel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kenyérlángos sok néven ismert finomság, nevezhetjük langallónak vagy töki pomposnak is.
Igazából a név nem is lényeges, mindenki tudja, milyen ételről is van szó. A kenyérlángos látványra nagyon hasonlít a házi készítésű tepsis pizzára. A lágy tészta tetejére sok sajt kerül, amely alatt lilahagyma, szalonna és tejföl lapul. Természetesen más is kerülhet a tésztára, gyakori, hogy a tejfölbe fokhagymát is kevernek, de hegyes-erős paprikával és fűszeres kolbászkarikákkal is érdemes elkészíteni.
A kenyérlángos tésztája a krumplitól lesz nagyon lágy. A krumpli adagolásával érdemes azonban óvatosnak lenni, hisz ha túl sok kerül belőle a tésztába, akkor nagyon nehéz, tömör lehet.
Krumplis tésztájú kenyérlángos
Hozzávalók 12 darabhoz
A kenyérlángoshoz:
- 350 gramm krumpli
- 400 milliliter tej
- 30 gramm élesztő
- 500 gramm liszt
- 40 milliliter olaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- olaj a tepsi kikenéséhez
A feltéthez:
- 350 milliliter tejföl
- 150 gramm szalonna
- 2 fej lilahagyma
- 450 gramm sajt
Elkészítés:
A megtisztított krumplit kockázzuk fel, majd forró, sós vízben főzzük puhára. A megfőtt burgonyát szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
Amikor a krumpli langyosra hűlt, az élesztőt futtassuk fel, körülbelül 90 milliliter langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el benne a cukrot.
A kihűlt burgonyába kezdjük el beledolgozni a lisztet, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, kezdjünk el belőle sűrű, nokedli állagú tésztát gyúrni, majd a bekevert tészta tetejét szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával és 1 órát kelesszük meleg helyen.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén olajozott tepsire, az ujjaink segítségével oszlassuk el a tepsin, a tészta tetejét kenjük meg enyhén olajjal, majd szurkáljuk meg villával. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, a lényeg, hogy a tészta félig átsüljön.
A félig átsütött tészta tetejét kenjük meg tejföllel, szórjuk rá a felkockázott szalonnát, a reszelt sajtot és a vékonyan felszeletelt lilahagymát, majd toljuk vissza a 180 fokos sütőbe 15-25 percre, amíg szép pirosra sül a kenyérlángos.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors