Vastag tésztájú szicíliai pizza: tepsiben nagyon könnyen elkészíthető

szpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szicíliai pizza vastag, puha tésztájáról híres, amit intenzív fűszerezésű feltéttel szokás gazdagítani.

A szicíliai pizza, más néven a sfincione tésztája hasonló a focacciához. Jóval vastagabb a megszokott pizzatésztánál, a feltét pedig különleges, sokkal fűszeresebb. A szivacsos textúrájú tésztát sokkal tovább kell pihentetni, így kel meg majd szép nagyra. A feltét is egészen újszerű - a paradicsomszósz ízesebb, sajt és szardella gazdagítja, erre szokás még fűszert és zsemlemorzsát szórni, amitől ropogós lesz.

A sfincione népszerű utcai ételnek számít Szicíliában, azonban nem kell odáig mennünk egy szelet pizzáért, mi is el tudjuk készíteni otthon a finomságot. Az alapanyagok könnyedén beszerezhetőek, arra azonban készüljünk fel, hogy 4-5 órába telik egy ilyen pizza elkészítése, de az első falatnál elkönyvelhetjük, megérte minden percét a munka.

Szicíliai pizza

szpct

Hozzávalók 4 személyre

A tészta:

  • 500 gramm liszt
  • 320 milliliter víz
  • 7 gramm élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • olívaolaj a tészta kenéséhez
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet

A szósz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 6 darab szardella
  • 800 gramm sűrített paradicsom
  • 150 gramm sajt (gouda, pecorino, provolone)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagyma (por)

A feltét:

  • 30 gramm zsemlemorzsa
  • 30 gramm sajt (pecorino, parmezán)
  • 1 teáskanál oregánó
Recept idők

Elkészítés:

A tészta:

A lisztet, sót és a cukrot keverőtálba öntjük, egybekeverjük, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. A langyos vizet folyamatosan adagoljuk, miközben dagasztjuk, az olajat is beledolgozzuk. A jól kidolgozott tésztát tiszta edénybe tesszük, a tetejét olajjal megkenjük, keresztben bevágjuk, lefedve, meleg helyen 2 órát pihentetjük.

A szósz:

A hagymát megpucoljuk, majd vékonyan felszeleteljük, olajon megdinszteljük. Miután a hagyma összeesett, hozzákeverjük a feldarabolt szardellát és fokhagymát, 2-3 perc után a sűrített paradicsommal felöntjük, alapos keverés után, körülbelül 2-3 perc múlva a feldarabolt sajtot is a szószba forgatjuk, egybeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (a tepsi méretének megfelelően). A tepsit enyhén kikenjük olajjal, majd a tésztát beleigazgatjuk és 2-3 órán át hagyjuk pihenni. Utána a tésztát megkenjük a paradicsomos szósszal, a zsemlemorzsát rászórjuk, majd az oregánót, végül a sajtot is. A pizzát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-35 perc alatt megsütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük