Így készül az egyszerű, krumplis tésztájú olasz fánk, a zeppola

krumplifánkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zeppola olasz fánknak két variációja hódít, a legismertebbet Szent József fánkjainak szokták nevezni, Olaszország déli részén nagyon kedvelt csemege, de van egy másik, sokkal szerényebb zeppola, melynek tésztájába krumpli kerül.

Régen a déli olasz vidéken az volt a szokás, hogy tél vége felé nagy ünnepeket, lakomákat tartottak, ahol a bőséges asztalokon mindig volt zeppola. Szicíliában még ma is tartanak különleges mulatságokat, március 19-én a sziget védőszentjére, Szent Józsefre emlékeznek, azonban 1968 óta mást is ünnepelnek az olaszok ezen a napon, az édesapákat.

Ezen a jeles napon az apák tiszteletére szoktak zeppola-t készíteni a családok, melynek két változata is hódít. Az ismertebb Szent József fánk hasonlóan készül, mint az égetett tészta, bőséges vaníliakrémmel van megpakolva, a tetején pedig amaréna meggy díszeleg.  A látványos csemege mellett egy egyszerűbb zeppola is létezik, krumplis tésztájú kis gombócok fahéjas cukorba hempergetve.

A fahéjas cukor és a fánk tökéletesen illenek egymáshoz, édesburgonyás pampuskához is tökéletesen passzol, nem lehet vele mellényúlni. A zeppola simán, cukros bundában is fantasztikus, de az édes kis gombócok készülhetnek csokimázzal, vagy lekvárt is kínálhatunk melléjük.

Zeppola

krumplisfánkct

Hozzávalók 6 személyre:

Zeppola

  • 40 dekagramm liszt
  • 25 dekagramm főtt burgonya
  • 5 dekagramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 5 dekagramm friss élesztő
  • 3 teáskanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 deciliter langyos víz
  • olaj a sütéshez

Tálalás

  • fahéjas porcukor a hintéshez
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát főzzük meg, pucoljuk meg, majd még melegen villával vagy krumplinyomóval törjük össze.

Az élesztőt a langyos vízben futtassuk fel, a vízben keverjünk el 1 teáskanálnyi cukrot.

Vegyünk elő egy tálat, mehet bele az összes hozzávaló: liszt, só, cukor, krumpli, vaj, tojás és a felfuttatott élesztő, az alapanyagokat alaposan dolgozzuk össze, majd fedjük le, tegyük meleg helyre 60 percre, hogy a tészta szépen megkeljen.

Vegyünk elő egy nagyobb tálcát vagy tepsit, a tésztából formázzunk gusztusos kis gombócokat, és helyezzük őket a tálcára 30 percre pihenni. Ezután bő olajban süssük aranybarnára a fánkokat, majd hempergessük meg őket fahéjas porcukorban.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük