Puha, foszlós krumplis-zsíros kis kifli - Maradékokból is hibátlan
5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
Zsírt önmagában sosem szoktunk venni, ha viszont a kacsa- vagy libasütés után megmarad, azt mindig eltesszük. Nagyon finom, és sok mindenhez fel lehet használni, például ehhez a sós süteményhez is.
Azt hiszem, ez a legfoszlósabb, legpuhább tészta, ami valaha kikerült a kezeim közül. Elképesztő sikere van ahányszor megsütöm. Vacsorára is jól megy, de bulikba is szoktam vinni, mert igen jó alátét mindenféle alkoholhoz. A legjobb tulajdonsága az, hogy a krumpli miatt másnap is éppen ugyanolyan finom puha, mint mikor frissen kisült.
Nagyon spórolós recept, mert csupa maradékot használok fel, a zsír és a krumpli is olyan hozzávaló, ami gyakran felhalmozódik ünnepekkor. Krumplipüréből nálunk mindig sok készül, bár azt hiszem, néha direkt azért készítek többet, hogy másnap megsüthessem ezt a kiflit a maradékból.
Krumplis-zsíros kiskifli
Hozzávalók 8 adaghoz
- 400 gramm krumplipüré
- 2 darab tojás
- 50 gramm kacsazsír
- 400 gramm liszt
- 1 deciliter tej
- 7 gramm porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Az összetört főtt krumplit vagy maradék krumplipürét elkeverem a zsírral és a tojással, majd hozzáadom a lisztet és a sót is. Összegyúrom, és beleöntöm a langyos tejet, amiben előzőleg elkevertem az élesztőt. Nagyon lágy, kissé ragacsos tészta lesz belőle, de nem szabad hozzá sok lisztet adni, mert épp a lágysága vész el.
Letakarva egy órán át kelesztem. Amikor megkelt, kettéosztom a tésztát, és egy nagyjából 3 mm vastag kört nyújtok belőle.
A kört cikkekre vágom, majd a cikkeket feltekerem, mint egy kiflit. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatom, lekenem egy felvert tojással, megszórom köménymaggal, és 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm.
Letakarva egy órán át kelesztem. Amikor megkelt, kettéosztom a tésztát, és egy nagyjából 3 mm vastag kört nyújtok belőle.
A kört cikkekre vágom, majd a cikkeket feltekerem, mint egy kiflit. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatom, lekenem egy felvert tojással, megszórom köménymaggal, és 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Címkék: