
Hagyományos krumplis tészta: olcsó, egyszerű, mégis laktató
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Azt hiszem, nálam a krumplis tészta megérdemli a legnagyobb csalódás, ami egy étteremben érhet címet. Pedig szegény semmit nem vétett, csak nem ezen a néven szerepelt az étlapon. Grenadírmars volt az elnevezése, és miután fogalmam sem volt, mit takar ez a kifejezés, rendeltem egy adaggal.
Amikor kihozták, persze azonnal lehervadt az arcomról a mosoly, és az egészet odaadtam a szüleimnek. Hogy miért írok róla mégis? Főleg azért, mert a gyerekeim imádják, és a nagyszülők és én is főzünk nekik. Anyukám azzal szokta különlegesebbé tenni, hogy egy kicsit beteszi a sütőbe, hogy a teteje és a szélei is megpiruljanak.
A szegények eledele
A krumplis tészta a szegények eledele, hiszen gyakorlatilag a legolcsóbb, legegyszerűbb hozzávalók kellenek hozzá, krumpli, tészta és hagyma. Ez az a három alapanyag, amelyik minden háztartásban megtalálható, és ami még fontosabb, laktató ételt lehet belőlük főzni. A tészta szénhidrátban gazdag, a krumpli is tömős, ami együtt tökéletes kombináció. Az már más kérdés, hogy ennek az ételnek a tápanyag értéke mennyi, de mértékkel ez is fogyasztható. A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá.
Krumplis tészta

Hozzávalók 2 adaghoz
- 80 dekagramm krumpli
- 200 gramm fodros kockatészta
- 1 fej hagyma
- 3 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 kávéskanál pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd beleforgatjuk a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzre visszatéve felforrósítjuk.
Kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd óvatosan a krumplihoz keverjük. Ízlés szerint sütőben egy tűzálló tálban kicsit át is süthetjük.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors