Pirult krumpliszeletek alatt sül a zöldséges-húsos ragu: nagyon laktató az egytálétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szaftos ez az ízekben gazdag ragu, a zöldségek adják a lelkét, ahogy összesülnek a sütőben, isteni lesz a végeredmény.
Ha valami igazán laktatót és tartalmasat tennél a család asztalára, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek, próbáld ki ezt a receptet, a ropogós és aranybarna krumplinak, illetve a szaftos darált húsos ragunak nem lehet ellenállni.
A ragu a sok-sok zöldségtől lesz igazán finom, ugyanis a hús mellé répa, zeller, hagyma és zöldborsó kerül, a szaftosságáról pedig a paradicsompüré és az alaplé gondoskodik. A fűszerezése minimalista, egy kevés kakukkfű jól áll neki, de ha szeretnéd, chilivel vagy más friss zöldfűszerrel is gazdagíthatod.
Az már csak ráadás, hogy nem kell köreten gondolkodnod, ha ezt az ételt készíted el, hiszen krumpli sül a tetején, amely tökéletesen illik a raguhoz.
Krumpliszeletek alatt sült ragu
Hozzávalók 6 személyre
- 2 ek olaj
- 500 gramm darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab répa
- 2 szál szárzeller
- 100 gramm zöldborsó (mirelit)
- 2 ek sűrített paradicsom
- 500 ml alaplé
- 1 tk kakukkfű
- 1 kilogramm krumpli
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A répát és a krumplit is pucoljuk meg, előbbit vágjuk karikákra, utóbbit vékony szeletekre. A szárzellert mossuk meg, karikázzuk.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük pár percig, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a marhahúst, addig süssük, míg barna színt nem kap. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük. Ha kész a hús, adjuk hozzá a répát, zellert, fokhagymát, keverjünk mindent egybe, 6-8 percig dinszteljük a zöldségekkel együtt.
Öntsük fel az alaplével, kanalazzuk bele a paradicsomot, majd forrásig melegítsük. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, keverjük bele a borsót.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A húsos-zöldséges ragut öntsük egy sütőtálba. A tetején rendezzük el a krumpliszeleteket úgy, hogy bár egy rétegben legyenek, legyenek átfedések, teljesen befedjék a ragut. Spricceljünk a krumpli tetejére egy kevés olajat, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a burgonya puha és aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images