Tejszínes kukoricaleves zöldségekkel gazdagítva: laktató, melengető finomság

kukoricaleveseredeticover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az egyszerű kukoricaleves felturbózva, jalapeno és chiliporral tüzesebbé téve isteni finom, olyan érzésünk lesz tőle, mintha Mexikóban egy helyi kis étkezdében falatoznánk.

A kukoricaleves pár éve lett népszerű kis hazánk konyhájában. Számtalan variációja létezik. Van, amelyikben csak kukorica található, és vannak olyan receptek, melyekben rengeteg finomság kerül a kukorica mellé, egyesek lepürésítik, mások darabokban hagyják a zöldségeket. A most következő változatban a répa, az angol zeller és a hagyma is szerepet kap, amit a szakácskönyvekben nemes egyszerűséggel szentháromságként szoktak emlegetni, mindig hangsúlyozva, ha ezek valamibe belekerülnek, az az étel maga lesz a tökély.

A leves az utolsó körben tejszínes sűrítést kap, a tálalás előtt pedig friss zöld fűszernövényekkel gazdagíthatjuk. Garantáltan beleszeret a család ebbe a krémes csodába, amit még tovább bolondíthatunk, például sajt- és sültbacon-kockák is kerülhetnek a tetejére. Hát nem isteni?

Kukoricaleves

kukoricaleveseredetict

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 doboz konzervkukorica
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál chilipor
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál fűszerkömény
  • 1 teáskanál cukor
  • 200 milliliter főzőtejszín
  • 1 maréknyi friss koriander
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 darab jalapeno paprika
  • 1 csokor újhagyma vagy póréhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Fogunk egy nagyobb méretű lábast, beleteszünk egy kis vajat, utána mehet is a tűzhelyre, ha felolvadt a vaj, hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát és 1 db szintén kockára vágott paprikát. Körülbelül 5 percig dinszteljük, majd a zúzott fokhagymát és a 2 evőkanál lisztet is hozzáadjuk, ezután 1 percig alaposan kevergetjük. Utána az apróra vágott sárgarépa, angol zeller és a fűszerek, só, bors, chilipor, kömény és az 1 teáskanál cukor is az edénybe kerül. Mindent alaposan elkeverünk, majd felöntjük vízzel az edény tartalmát. A fazék méretétől függ a víz mennyisége, a lényeg, hogy legyen bőven leve, inkább legyen több a víz, mivel még mást is teszünk a fazékba!

Forrásig békén hagyjuk a készülő levest, majd a kukorica is belekerül az edénybe. 5 perc után a tejszínt is hozzáadjuk a leveshez. Alaposan elkeverjük, pár percig még a tűzhelyen marad a leves, folyamatosan kevergetjük. Ezután levesszük a tűzhelyről, tálalásnál friss petrezselyem, koriander és a megmaradt kukorica, paprika és újhagyma kerülhet a tetejére.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük