Citromos és csípős, ropogós kukoricasalsa húsok mellé
Éljen a kukoricaszezon!

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A salsák átmenetet jelentenek a saláták és a szószok között. Egy csomó mindenből lehet salsát készíteni a gyümölcsöktől a zöldségekig, a lényeg, hogy minden nagyon apróra legyen vágva benne, friss legyen, fűszeres és savanykás egyszerre.

Sőt, mindemellett nagyon gyakran még csípős is kell, hogy legyen, mint például ez a kukoricasalsa. Az édes, ropogós friss kukoricához különösen szuperül megy a csípős íz. El lehet készíteni ugyan konzervből is, de leírhatatlan különbséget tesz, ha friss, csöves kukoricáról éppen levágott és csak ressre főzött szemekből csináljuk meg.

Hogyan vágjuk le a csöves kukoricáról a szemeket?

Ez sem annyira bonyolult művelet, mint amilyennek első hallásra tűnik. Egy magas falú lábast szoktam elővenni, ebbe állítom bele a csövet, majd egy éles késsel fentről lefelé levágom róla a szemeket. A kukoricadarabok ekkor ide-oda akarnak repkedni, de jó esetben felfogja őket a lábos oldala és visszapattannak egyenesen az aljába.

Ezután már egyenesen a vízforralóból mehet rá a forrásban lévő víz, és elég néhány percnyi főzés, hiszen a lényeg, hogy ropogósak maradjanak a szemek. A salsának jót tesz, ha áll körülbelül húsz-harminc percet, mielőtt megesszük, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek.

Kukoricasalsa

kukorica-salsa - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab kukorica
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab csilipaprika
  • 1 darab lime/citrom
  • 1 darab lilahagyma
  • 1 csomag friss petrezselyem/koriander
Recept idők

Elkészítés:

A kukoricáról levágjuk a szemeket, majd forrásban lévő vízben főzzük körülbelül öt percig, míg félig meg nem puhul. Leszűrjük, lehűtjük. Apróra vágjuk a paradicsomot és a hagymát, sózzuk, összekeverjük az apróra vágott csilivel és belefacsarjuk a citrom levét is. Alaposan elkeverjük a kukoricával, majd végül az apróra vágott zöldfűszereket is hozzáadjuk.

Fotók. Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon