Sűrű, krémes kukoricaleves: hidegen és melegen is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szezonban mindenképp friss csemegekukoricából készítsd a tejszíntől krémes, isteni finom levest.
Főételként is megállja a helyét a sűrű kukoricaleves: friss csemegekukoricából érdemes készíteni, de a csutkát sem szabad a kukába dobni, ízletes alaplé készülhet belőle. Pürésítve, tejszínnel dúsítva nagyon krémes lesz a leves, de fűszerekkel és zöldségekkel is érdemes gazdagítani.
Hogy kiemeld a kukorica természetes ízét és édességét, a csutkából készült alaplével öntsd fel a szemeket. Bár melegen is mennyei lesz a leves, próbáld ki hidegen is, olyan lesz, mintha isteni főtt kukoricát kanalaznál.
Kukoricaleves
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 8 cső csemegekukorica
- 3 liter víz
Leves:
- 100 gramm vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál szárzeller
- 1 darab póréhagyma
- ízlés szerint só
- 250 milliliter tejszín
- 2 ág kakukkfű
- 1 darab babérlevél
- 1 teáskanál fekete bors (egész)
- 1 teáskanál koriandermag (egész)
Elkészítés:
A kukoricacsövek végét vágjuk le, állítsuk őket a talpukra, vágjuk le róluk a szemeket. A kukoricaszemeket tegyük egy tálba, majd rakjuk félre.
A lecsupaszított csöveket vágjuk félbe, tegyük őket egy lábasba, majd öntsük fel a vízzel. Forrásig melegítük, majd vegyük lejjebb a lángot, 30 percig főzzük. Ha valamennyi víz elpárolgott - nagyjából 2 liternek kell maradnia -, szűrjük le, tegyük félre az alaplevet.
Amíg fő az alaplé, készítsük elő a zöldségeket: a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk kis darabokra, a póréhagymát és a szárzellert szeleteljük össze.
A babérlevelet, a kakukkfüvet, a borsot és a koriandermagot tegyük fűszerlabdába.
Készítsünk elő egy nagy lábast, olvasszuk meg benne a vajat. Adjuk hozzá a póréhagymát, a szárzellert és a fokhagymát, 4-5 percig dinszteljük, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Adjuk hozzá a kukoricát is, 6-7 percig dinszteljük. Öntsük fel az alaplével, tegyük bele a fűszereket, majd forrástól számítva 20 percig főzzük. Adjuk hozzá a tejszínt, azzal is rottyantsuk össze.
A fűszereket szedjük ki belőle, majd botmixerrel pürésítsük a levest, ha szükséges, szűrjük át. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges.
Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images